Nekretnine

RGZ: Nekretnine sve skuplje, ali i dalje raste količina novca u prometu stanova, kuća i građevinskog zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

12:17

RGZ: Nekretnine sve skuplje, ali i dalje raste količina novca u prometu stanova, kuća i građevinskog zemljišta
RGZ: Nekretnine sve skuplje, ali i dalje raste količina novca u prometu stanova, kuća i građevinskog zemljišta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Načelnica Odeljenja za vođenje procene vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), Ivana Štrbac, izjavila je danas da je u Srbji ove godine promet nekretnina povećan za jedan odsto u odnosu na 2021. i da je ukupna vrednost transakcija u drugom kvartalu dostigla dve milijarde evra.

Dodala je da su nekretnine sve skuplje, ali da je uprkos tome količina novca u prometu nekretnina porasla, a kupci sve više traže nepokretnosti.

"Evropski odbor za procenu sistematskog rizika je u svojm izveštaju kao objašnjenje stalne tražnje za nepokrenostima i rasta njihovih cena naveo da se ljudi boje inflacije i smatraju da će im novac biti sigurniji ako kupe neku neporenost i zato se i ne očekuje drastičan pad potražnje za nekretninama", navela je Štrbac.

Štrbac je u razgovoru za Tanjug rekla da se smanjila kupovina nepokretnosti iz kredita, tako da je 88 odsto prometa plaćeno gotovinom i da su kupci oprezniji prilikom uzimanja stambenih kredita, zbog rasta kamatnih stopa.

"Interesantno je da je u odnosu na prošlu godinu došlo do neznatanog pada kupovine stanova na kredit, jer je ranijih godina oko 30 odsto plaćano iz kredita, a ove godine je 27 odsto stanova kupljeno na kredit", rekla je Štrbac.

Najveći rast prometa u Kragujevcu

Ona je napomenula da je, prema podacima RGZ-a, u odnosu na prošlu godinu najviše porastao promet nepokretnosti u Kragujevcu za 7,5 procenata, zatim u Beogradu za 4,5 odsto i u Novom Sadu za tri procenta. Štrbac je iznela podatke da se najviše kupuju stanovi, građevinsko zemljište, kuće, poljoprivredno zemljište, garažni i poslovni prostor.

Navela je da je najskuplji kvadrat stambenog prostora plaćen za stan od 97 kvadratnih metara u kuli u Beogradu na vodi, a koštao je 9,545 evra, a najskuplji prodat stan u istom naselju površine 163 kvadratna metra plaćen je blizu 1,4 miliona evra.

Najskuplja kuća, vredna 2,9 miliona evra, prodata je u beogradskoj opštini Stari grad vredna 2,9 miliona evra, oslovni prostor u Centru "Zira" površine 3.183 kvadrata plaćen je 10,2 miliona evra, a najskuplja garaža prodata je na Kopaoniku za 42.000 evra.

Wikipedia.org/Струјајое

U odnosu na drugi kvartal prošle godine promet u Kragujevcu je porastao za 7,5 odsto

Navodeći podatke RGZ-a, Štrbac je napomenula da je promet poljoprivrednog zemljišta ove godine nešto manji nego 2021, kao i da su najtraženije i najskuplje oranice u Južnobačkom okrugu. Napomenula je da je ipak najviše novca dato za njive na teritoriji Srema u opšini Ruma, gde je kupac za 5,5 hektara izdvojio milion evra.

"U ovom kvartalu cene stanova u Beogradu povećane su od 10 do 20 procenata, najviše na Savskom vencu, Zvezdari, Voždovcu, Zemunu i u Staroj Rakovici. Kvadrat novogradnje skočio je za 24 odsto, pa je na Paliluli dostigao 2.500 evra a u Staroj Rakovici prosečna cena je oko 1.800 evra po kvadratu", rekla je Štrbac.

Iznela je podatke da se, uprkos opštem uverenju u javnosti, državljani Rusije i Ukrajine u manjem broju pojavljuju kao kupci nepokretnosti u Srbiji i ocenila kako oni verovatno više iznajmljuju stanove, nego što investiraju u njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis