Nekretnine

Prodaja nekretnina obara sve rekorde, ali ni cene nikad nisu bile veće - koliko sada košta kvadrat u Srbiji

Komentari

Autor: Zlatica Radović

22/04/2022

-

09:37

Prodaja nekretnina obara sve rekorde, ali ni cene nikad nisu bile veće - koliko sada košta kvadrat u Srbiji
Prodaja nekretnina obara sve rekorde, ali ni cene nikad nisu bile veće - koliko sada košta kvadrat u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene stanova u prvom kvartalu ove godine u Beogradu su porasle za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine i prosečan kvadrat u novogradnji sada košta 2.165 evra, dok je u staroj gradnji 1.680 evra. Najskuplji kvadrat stana u Srbiji, i u prvom kvartalu, prodat je u Beogradu na vodi po ceni od 9.115 evra, pokazuju najnoviji podaci iz Izveštaja sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Cene stanova još više su porasle u Novom Sadu, gde statistika beleži rast od čak 16 odsto u novogradnji, gde je prosečan kvadrat bio 1.302, a sada je 1.505 evra. U Nišu i Kragujevcu je zabeležen manji rast cena, od pet i dva odsto. Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena još veći. U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15, a u Novom Sadu za čak 21 odsto, kako pokazuju podaci RGZ. Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

U prvom kvartalu 2022. došlo je do porasta investiranja u nepokretnosti od 23,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je do sada bila rekordna po ulaganju u nekretnine u Srbiji. U odnosu na 2019. godinu količina investiranog novca je čak udvostručena i sada iznosi 1,6 milijardi evra.

Unsplash

 

Za prva tri meseca zabeležen je rast ukupnog broja zaključenih kupoprodajnih ugovora u Srbiji od 6,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sklopljeno ih je 32.164. Ta razlika u odnosu na 2019. je joše drastičnija i iznosi čak 47,1 odsto, kada je za tri meseca prodato 21.860 nekretnina.

Uprkos poskupljenju kvadrata, u svim većim gradovima je zabeležena povećana prodaja nekretnina. U Beogradu je prodato 489 nekretnina više u odnosu na isti period prošle godine što predstavlja rast od 6,6, u Novom Sadu za 332 ugovora, odnosno 13,7 procenata, dok je najveća razlika zabeležena u Nišu, gde je prometovano 176 nekretnina više, što predstavlja rast 20,5 odsto, dok je u Kragujevcu evidentiran veći promet za 65 ugovora, odnosno 11,1 odsto.

Kada se posmatra ukupna količina novca na tržištu nepokretnosti, u Beogradu je zabeležen rast od 21,2 odsto u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine. U Beogradu je investirano 807.9 miliona evra i to je polovina ukupne količine novca uložene u nepokretnosti u Srbiji u prvom kvartalu 2022. godine.

Najviše novca se ulaže u stanove

"Najviše novca u prometu svih vrsta nepokretnosti na nivou Srbije investirano je u stanove. U ovu vrstu nepokretnosti uloženo je 889,5 miliona evra, što predstavlja 57 odsto udela u ukupnom ulaganju u nepokretnosti", navode u RGZ.

profimedia

 

Iz kredita su najčešće plaćeni stanovi, a udeo njihovog plaćanja u prvom kvartalu 2022. godine iznosi 28 odsto. U najvećim gradovima u Srbiji stanovi su, iz kreditnih sredstava, najviše plaćani u Nišu (40%), zatim u Novom Sadu (33%), Beogradu (31%) i Kragujevcu (25%).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis