Region

Hrvatska bez stava o vizama za građane Rusije

Komentari

Autor: FoNet

17/08/2022

-

22:35

Hrvatska bez stava o vizama za građane Rusije
Hrvatska bez stava o vizama za građane Rusije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske zasad nema stav o zahtevu pojedinih zemalja Evropske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu, javlja agencija Hina pozivajući se na odgovor iz MVEP.

Nekoliko evropskih država, poput Finske, baltičkih zemalja i Češke, zalažu se za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u šengenski prostor, a Jan Lipavski, ministar spoljnih poslova Češke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, rekao je da će to pitanje biti tema na ministarskom sastanku šefova diplomatije krajem avgusta.

Na pitanje Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, iz MVEP nije pružen "konkretan odgovor", ali je naglašeno da Zagreb poštuje zajedničku evropsku politiku.

"Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje šengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke vizne politike EU. Države članice u tom delu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primena na bivou svih država članica EU", navedeno je u odgovoru hrvatskog ministarstva agenciji Hina.

Istaknuto je i da Hrvatska "u potpunosti poštuje delimičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije", i da se "vize ruskim državljanima izdaju u skladu s tom delimičnom suspenzijom“.

Hina podseća da je Unija ranije delumično suspendovala dogovor između Brisela i Moskve o izdavanju viza, posebno u pogledi zabrane privilegovanog ulaska ruskim zvaničnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu.

Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane, ali pojedine članice EU smatraju da tu mera treba dodatno postrožiti. Češki šef diplomatije Jan Lipavski ocenio je prošle sedmice da bi ukidanje viza svih država članica EU za Ruse mogla biti "još jedna vrlo efikasna sankcija", dok je nemački kancelar Olaf Šolc protivnik te ideje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa