Region

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da nije primilo informaciju od Srbije o optužnici za "Oluju"

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2022

-

16:43

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da nije primilo informaciju od Srbije o optužnici za "Oluju"
Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja - Copyright Tanjug/Vladimir Dimitrijević

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave saopštilo je danas da od nadležnih organa Srbije nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policijskoj akciji "Oluja". Međutim, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica protiv hrvatskih vojnika.

Kako navodi hrvatskom ministarstvo, Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim telima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srpskih medija, prenosi Hina.

Ministarstvo takođe navodi da ni okrivljeni nisu obavešteni o pokretanju krivičnog postupka, niti su u bilo kojoj fazi krivičnog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tela Hrvatske.

U saopštenju hrvatsko Ministarstvo pravosuđa navodi da "Srbija ponovno pokušava da preuzme ulogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država" ocenjujući da je takav pristup "prepreka rešavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne saradnje, već i u pogledu rešavanja pitanja nestalih osoba".

Hrvatska, dodaje se, očekuje od Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rešavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija, navodi se u saopštenju i naglašava da će hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da "zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata".

"Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Hrvatske vodiće računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srpska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke", zaključuje se.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja" dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Drugostepeni sud je odbio žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, precizirano je u odluci objavljnoj na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa