Region

Pisonero: Crnoj Gori potrebna stabilna i sposobna Vlada

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

11:55

Pisonero: Crnoj Gori potrebna stabilna i sposobna Vlada
Pisonero: Crnoj Gori potrebna stabilna i sposobna Vlada - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom izglasavanja nepoverenja Vladi Dritana Abazovića, izjavila je da je Crnoj Gori potrebna stabilna, funkcionalna i sposobna vlada, koja je u stanju da sprovede reforme vezane za EU, a kako bi napredovala na svom putu ka Uniji.

"Važno je da sve političke snage odgovorno rade na unapređenju konsenzusa u ovom pogledu, jer je dragoceno vreme već izgubljeno ove godine", poručila je Pisonero Hernandez, prenosi RTCG.

Ona je kazala da je sada na crnogorskim institucijama da preduzmu naredne korake u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom, te da nije na Evropskoj uniji da utiče na ovaj proces.

"Upoznati smo sa odlukom Skupštine koja je rezultirala usvajanjem predloga za izglasavanje nepoverenja. Sada je na crnogorskim institucijama da preduzmu naredne korake u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom. Nije na EU da odlučuje ili da utiče na ovaj proces", rekla je Pisonero Hernandez.

Podsetimo, Skupština Crne Gore je u noći između petka i subote, nakon čak 12 sati rasprave i pauze od četiri sata, izglasala nepoverenje 43. vladi Crne Gore čiji premijer je bio Dritan Abazović. Uz 50 glasova "za" nepoverenje vladi, koje su podržale i Demokrate Alekse Bečića, i jednim "protiv" vlada je doživela sudbinu prethodnog kabineta koji je vodio Zdravko Krivokapić.

Za smenu Abazovićeve vlade glasali su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca, Prave i Ujedinjene Crne Gore. Zanimljivo je da su ministre u Vladi imali SDP i BS, tako da su te stranke glasala za smenu svoje vlade. U sali nisu bili poslanici Demokratskog fronta, baš kao i pri padu Krivokapićeve vlade.

Iako je formalni razlog za pokretanje inicijative bio potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, to pitanje se najmanje spominjalo u raspravi.

Nakon pada vlade predsedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je da pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine mogu početi već sutra.

U prvoj izjavi nakon što je u parlamentu izglasano nepoverenje njegovoj Vladi Dritan Abazović je rekao da misli da su mnoge stvari jasnije.

"Čestitam novu koaliciju Alekse Bečića i Mila Ðukanovića, nadam se da će brzo dogovoriti novu Vladu, izjavio je on i dodao da je dosadašnja vlada spremna da izvrši primopredaju, prenosi portal RTCG.

"Ovo je najinkluzivnija Vlada koja je postojala, nikakav revanšistički odnos nije imali ni prema kome. Voleo bih da svaka naredna bude takva", istakao je Abazović.

Prema Ustavu Crne Gore vlada ostaje u mandatu dok se ne izglasa nova. Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu, a to znači da je odluka o parlamentarnim izborima u rukama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Njega u ovoj situaciji najpre formalno mora da obavesti premijer da je izgubio poverenje u skupštini.

Kao i kada je u februaru pala vlada Zdravka Krivokapića, otvara se pitanje da li je pravno moguće da se formira nova vlada ili su izbori nezibežni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa