Region

SAD će podržati svaku demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore: DF ne smatramo partnerom

Komentari

Autor: FoNet

21/08/2022

-

20:40

SAD će podržati svaku demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore: DF ne smatramo partnerom
SAD će podržati svaku demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore: DF ne smatramo partnerom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

SAD očekuju od Crne Gore da poštuje svoje pravne procedure da ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili sazove vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmanta, povodom odluke Skupštine Crne Gore da u petak izglasa nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je Glasu Amerike rekao da je "izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu, gde crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost".

"SAD će podržati svaku demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO učešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine", navodi se u reagovanju.

Na pitanje Glasa Amerike da li će Sjedinjene Države podržati učešće Demokratskog fronta (DF) u eventualnoj novoj vladi, portparol Stejt departmenta je ponovio da SAD ne smatraju DF partnerom.

On je naveo da DF "ne podržava evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajini, i nije pokazao liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa