Region

Plenković: Optužnica protiv hrvatskih pilota politički motivisana, naši branitelji biće pod posebnom zaštitom države

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

13:54

Plenković: Optužnica protiv hrvatskih pilota politički motivisana, naši branitelji biće pod posebnom zaštitom države
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti tokom hrvatske akcije Oluja "politički motivisan" i dodao da Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću. Na otvorenom delu sednice vlade, Plenković je ponovio da će Hrvatska zaštititi svoje pilote kao što im je, kako je podsetio, i obećano pre nekoliko meseci.

"Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana i tako je gledamo. (...) Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Plenković tvrdi da je "Hrvatska bila žrtva agresije i da je domovinski rat imao oslobodilački karakter".

"Naši branitelji, naši piloti biće pod posebnom zaštitom hrvatske države u ovom kontekstu i naćićemo odgovarajući način kako da reagujemo na celu ovu situaciju", rekao je Plenković, preneo je hrvatski portal Index.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice za ratni zločin protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva: Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Oni su optuženi da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

Plenković je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pisanu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva spoljnih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa. Najavio je da će ministar branitelja Tomo Medved sutra razgovarati sa optuženim pilotima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa