Aktuelno

Štrbac: Dalji korak suđenje u odsustvu za četiri hrvatska oficira

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

12:30

Štrbac: Dalji korak suđenje u odsustvu za četiri hrvatska oficira
Štrbac: Dalji korak suđenje u odsustvu za četiri hrvatska oficira - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je danas, povodom prve optužnice za ratne zločine u "Oluji", da bi dalji korak trebao da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Štrbac je za RTS rekao da je bilo očekivano da optužnica bude potvrđena.

"Dalji korak bi trebao biti da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se sudi u odsustvu", navodi Štrbac, koji veruje da će se i doneti takva odluka.

Štrbac objašnjava da Srbija nema mehanizme koji bi mogli da dovedu do eventualnog izručenja, pošto je Hrvatska donela zakon o ništavnosti akata JNA i nekadašnje RSK, ako su u pitanju državljani Hrvatske i pripadnici njihove vojske.

Sa optuženima se, dodaje, može komunicirati preko Ministarstva pravde.

"Imaju svoje advokate, niko im ne brani da se pojave ovde", ukazuje Štrbac.

Kako je rekao Štrbac, očekuje da će presuda biti osuđujuća, a kada je reč o kazni, pošto se primenjuju zakoni iz tog vremena, ona bi mogla biti do 20 godina.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja" dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Drugostepeni sud je odbio žalbe branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu odluku Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, precizirano je u odluci objavljnoj na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Hrvatski zvaničnici su više puta rekli da je optužnica za Hrvatsku neprihvatljiva, kao i univerzalna nadležnost Srbije za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave saopštilo je juče da od nadležnih organa Srbije nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policijskoj akciji "Oluja".

Kako navodi hrvatsko ministarstvo, Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim telima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srpskih medija, prenosi Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija