Region

Ruska pravoslavna crkva priznala Makedonsku kao autokefalnu sestrinsku crkvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2022

-

19:27

Ruska pravoslavna crkva priznala Makedonsku kao autokefalnu sestrinsku crkvu
AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska pravoslavna crkva priznala je Makedonsku pravoslavnu crkvu, Ohridsku arhiepiskopiju, kao autokefalnu sestrinsku crkvu, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

“Na zasedanju Svetog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve, saslušana je poruka patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila o davanju autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi od strane Srpske pravoslavne crkve – arhiepiskopije ohridske. Sinod je odlučio da zahvali Gospodu Bogu na rešavanju pitanja statusa Pravoslavne Crkve u Severnoj Makedoniji na kanonskoj osnovi i da Makedonsku pravoslavnu crkvu, Ohridsku arhiepiskopiju, prizna za autokefalnu sestrinsku crkvu, upisujući naziv njenog Predstojatelja, Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridsko-makedonskog Stefana, u sveštenim diptihima”, navodi se na sajtu.

Članovi Sinoda su izrazili nadu da će najmlađa u porodici autokefalnih pravoslavnih crkava, Makedonska pravoslavna crkva, Arhiepiskopija ohridska “čvrsto čuvati svetu pravoslavnu veru u čistoti i celovitosti, ali i čuvati vernost pravoslavnom kanonskom predanju”.

Učesnici sastanka odlučili su i da o odluci Svetog Sinoda obaveste patrijarha srpskog Porfirija i arhiepiskopa ohridsko-makedonskog Stefana.

Komentari (0)

Evropa