Region

Plenković: Vlada otkrila zloupotrebu u INI, tražiće odgovornost uprave

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

17:25

Plenković: Vlada otkrila zloupotrebu u INI, tražiće odgovornost uprave
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je ključna poruka u vezi sa istorijskom pljačkom u INI da su državne institucije i vlada otkrili ovaj slučaj zloupotrebe, da će tražiti odgovornost Uprave, hrvatskih i mađarskih članova u sudskom postupku i da će razgovarati sa MOL- om o promeni načina upravljanja ovom kompanijom.

"Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo krivično delo, i to u vremenu najveće energetske krize", rekao je premijer.

Plenković je novinarima nakon sastanka sa koalicionim partnerima u banskim dvorima rekao da je "delo otkriveno zahvaljujući službama vlade" što, kako kaže, "govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka".

Izražavajući nezadovoljstvo Upravom INE, Plenković je rekao da Uprava nije videla šta se događa, da ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja kompanijom loš, ali da ih to ne oslobađa odgovornosti.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj od prvog signala pre pet meseci ni u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas sa računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni budžet oko 450 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

Na pitanje šta znači tražiti odgovornost, Plenković je precizirao da će odgovarati cela Uprava i da neće biti ražlike između mađarskih i hrvatskih članova.

"Ovo zahteva ozbiljne razgovore sa drugim suvlasnikom. Moja politička poruka je jasna. Kompanija deluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu trpimo poslednjih sedmica jer je jedan krug osoba napravio ovakva nezakonita dela, a Uprava za to nije znala, nećemo ostati bez odgovora”, rekao je premijer.

Upitan o ličnoj odgovornosti, Plenković je bio ironičan:

“To radi drug (Peđa) Grbin iz Kragujevca (aludirajući na diplomu koju ima supruga Grbina) koji napada HDZ kao da je banda umesto da kaže jasno - hrvatske institucije se bore protiv korupcije, bez obzira o kome se radi i da li je čaln stranke pa i HDZ-a", rekao je Plenković i dodao da takvi nastoje politički da profitiraju.

Sada su, kaže, dobili adrenalin i ođednom bi da ruše vlade, te poručio da se on nikoga ne boji.

Članovi Nadzornog odbora neće biti smenjeni jer, kako je kazao, dominantna odgovornost leži na Upravi INE, pre svega na onome ko je napravio krivično delo.

O eventualnim ostavkama članova Uprave rekao je da je na jučerašnjem sastanku jasno rečeno šta vlada želi.

"Ima puno neodgovorenih pitanja. Nema ostavki tu. Vlada ima mehanizme predlaganja i opoziva pojedinih članova. Mi ćemo vući poteze. Mislim da ni MOL-u nije u interesu da im se ovakva stvar događa”, kazao je premijer.

Parlamentarna opozicija je ranije danas od vlade zatražila da zbog afere s preprodajom gasa u INI na prvoj narednoj sednici razreši članove Uprave i Nadzornog odbora, a potom i sama podnese ostavku.

INA: Uhapšeni direktor dobija otkaz

Nadzorni odbor INE odlučio je da suspenduje Damira Škugora s pozicije direktora plina i energije, a njegov ugovor o radu biće raskinut.

To je odlučeno nakon što je na današnjoj vanrednoj sednici Nadzorni odbor INE razmatrao preliminarne nalaze interne istrage i zaključio da su uhapšeni direktor Damir Škugor i njegovi podređeni jasno prekršili interna pravila i procedure, što je dovelo do značajne finansijske štete po ovu kompaniju.

Takođe, dodaje se, ostali zaposleni za koje se utvrdi da su nesavesno postupili unutar svojih odgovornosti i ovlašćenja u ovom slučaju biće suspendovani.

Prema saopštenju Nadzornog odbora, Škugor nije imao pravo da ponudi i potpiše ugovor s fiksnom cenom gasa sa veleprodajnim kupcima koji nisu objavili javne tendere sa određenim uslovima.

Također, navodi se, između ostalog, nije imao pravo da potpiše ugovore s fiksnom ili varijabilnom cenom na period duži od godinu dana.

"Damir Škugor svesno je prekršio interna pravila i procedure jer je ponudio ugovor s fiksnom cenom direktno, bez prijave na javni tender, na period duži od jedne godine. Isto tako, Damir Škugor je bio dužan da navedene ugovore dostavi Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, što nije učinio", navodi se, između ostalog, u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

Podsetimo, krajem prošle nedelje hrvatska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sproveli su veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba zbog, kako se sumnja, zloupotrebe i pranja novca na štetu kompanije INA, među kojima je bio i jedan od direktora kompanije.

Prema sumnjama istražitelja, INA je u tim nezakonitim radnjama oštećena za ogroman iznos, a navodno se radi o šteti većoj od 13 milliona evra.

Komentari (0)

Evropa