Region

Nesuglasice između GP URA i Demokrata, Mandić: Potpis stavio 41 poslanik, u ponedeljak dogovor o novoj vladi

Komentari

Autor: RTCG

10/09/2022

-

17:05

Nesuglasice između GP URA i Demokrata, Mandić: Potpis stavio 41 poslanik, u ponedeljak dogovor o novoj vladi
Nesuglasice između GP URA i Demokrata, Mandić: Potpis stavio 41 poslanik, u ponedeljak dogovor o novoj vladi - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, Tanjug/Dragan Kujundžić, Milica Nikolić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, kazao je nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine od 30. avgusta da veruje da će već na sledećem sastanku u ponedeljak doći do dogovora.

"Obaveštavam da su dati potpisi svih 41 poslanika vladajuće većine sa izbora 2020. i suština je eliminacija povratka DPS-a u bilo kojoj formi u organe vlasti. 41 poslanik je jasna većina i poruka DPS-u da ih većina ne vidi u vlasti", kazao je Mandić nakon sastanka.

Sa druge strane, poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je nakon sastanka predstavnika partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. da je bilo pomaka u pregovorima, i da je sastanak bio konstruktivan. "Mislimo da URA i SNP-u ne pripada pravo da predlažu jer su jednom rušili većinu", kazao je on. Dodaje da je njihov predlog da na čelu Skupštine i Vlade budu žene.

Krapović je poslije sastanka kazao da je taj politički subjekt pregovorima pristupio u dobroj veri, te da misli da može doći do dogovora. "Nadam se da će svi biti dovoljno ozbiljni da iskoristimo ovaj prostor i postignemo dogovor", kazao je Krapović. 

Dodao je da veruju da  je to put da Crna Gora krene napred, i da se ide u demontažu režima. "DCG nije iznela nijedno ime niti insistirala na imenima na sastanku", kazao je Krapović. 

Poslanik URE Miloš Konatar kazao je nakon sastanka da je ta partija prenela stav da Dritan Abazović treba da ostane premijer, i završi šta je započeo. "Ostvario je vidljive rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala", kazao je Konatar.

Naveo je da je predlog Demokrata da URA i SNP nemaju pravo predlaganja kandidata za mesto predsednika Vlade i Skupštine apsurdan. "Ovaj stav Demokrata je korak unazad. Prave teren da se dogovor ne postigne", kazao je Konatar, i naglasio da je bez devet poslanika ili četri ili tri, dogovor nemoguće postići.

Srđa Pavićević (CIVIS) rekao je nakon sastanka da svojim potpisom 41. poslanik, dakle većina svedoči da nema mesta za DPS i Mila Đukanovića.

"I da je cilj borba protiv organizovanog kriminala. Nisam dobio odgovor na pitanje šta je sporno kod kandidata Abazovića. Mi ćemo istrajavati na ovome. Nismo ultimativni i želimo da se postigne kompromis. Niko nikoga ne sme da ucenjuje", kazao je Pavićević nakon sastanka.

Sastanak je inicirao Demokratski front. Stara parlamentarna većina već je imala dva sastanka, a na posljednjem je dogovoreno da partije do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i predsednika parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa