Region

Bilčik: Vlada sa Demokratskim frontom nema podršku EU

Komentari

Autor: RTCG

10/09/2022

-

21:14

Bilčik: Vlada sa Demokratskim frontom nema podršku EU
Bilčik: Vlada sa Demokratskim frontom nema podršku EU - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o novoj Vladi Crne Gore je u rukama naroda i njihovih izabranih predstavnika, poručuje predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.


Ono što je bitno, kazao je Bilčik u razgovoru za RTCG, je da Vlada bude jasno, snažno i održivo posvećena radu na evropskom putu Crne Gore. Ostaje pri ranijem stavu da vlada sa DF-om nema podršku EU.

"Mi u institucijama Evropske unije imamo ozbiljne sumnje da bi Vlada sa DF-om u njoj bila sposobna i voljna da radi posvećeno na evropskim integracijama CG. Jednostavno puno je sumnje, mnogo je pitanja, i ja sam ubeđen da ima dosta poslanika koji su proevropski u trenutnom sazivu Parlamenta, koji su već dokazali da su posvećeni i koji će, nadam se, naći izlaz iz ove krize i da će građani imati Vladu koja neće voditi politiku koja dovodi u pitanje orjentaciju Crne Gore i iskazuje bliskost Moskvi, posebno u ovo teško vreme dok traje rat u Ukrajini", kazao je Bilčik.

Bilčik smatra da bi to bilo veoma štetno, ne samo za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost, nego i za čitav proces proširenja na Zapadnom Balkanu.

Bilčik - Sve u rukama poslanika

"Sačekajmo da vidimo šta će se desiti narednih nekoliko dana. Moja pozicija ostaje jasna, sumnjam u sposobnosti Crne Gore da napreduje na svom evropskom putu, čak sam zabrinut i da bi mogla da nazaduje, ako u Vladi budu snage koje stalno konstantno dovode u pitanje evropsku perspektivu Crne Gore", kazao je Bilčik.

Crna Gora se suočava sa dve krize – političkom jer nema Vladu koja uživa poverenje većine u Parlamentu, i institucionalnom, istice Bilčik jer je, Skupština, podseća, jedina institucija koja je trenutno u legitimnom mandatu.

"Veoma smo zabrinuti razvojem dešavanja u “tradicionalnoj ruci moći”, sudstvu, i apelujemo na poslanike da nađu rešenje za institucionalnu krizu što je pre moguće. Svesni smo da Ustavni sud uskoro neće moći da funkcioniše kako treba, a to je institucija koja će biti neophodna za rešavanje nekih sporova do kojih može doći narednih dana i nedelja, a rešenje je u rukama poslanika", smatra on.

Poslanici su ti koji mogu rešiti i političku krizu, a to mogu uraditi na dva načina.

 "Jedan je da imamo kredibilnu proevropsku Vladu koju podržava trenutni saziv skupštine, a drugi je da imamo izbore u jednom trenutku. Odluka je u rukama političara, oni treba da odluče šta je najbolje za zemlju. Ja bih volio da se nađe rešenje koje neće da minira evropski put CG i podržava njenu evropsku perspektivu", kazao je Bilčik.

Bilčik apeluje na donosioce odluka da budu odgovorni jer, kako kaže, ovo nisu taktička nego strateška pitanja koja mogu uticati na budućnost zemlje, i to godinama unapred.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa