Region

Šmit: Ne želim da budem kao Incko, želim da budem poslednji na ovoj funkciji

Komentari

Autor: FoNet

23/09/2022

-

22:38

Šmit: Ne želim da budem kao Incko, želim da budem poslednji na ovoj funkciji
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je danas kako želi da radi na tome da bude poslednji na toj funkciji, a ne da bude kao njegov prethodnik Valentin incko, koji je na tom mestu bio 12 godina.

Šmit je, u intervjuu za BBC na srpskom jeziku, ocenio da u BiH postoji potreba za korištenjem Bonskih ovlašćenja da bi se ubrzao proces evropskih integracija, iako je došao sa uverenjem da se ne može vratiti u vreme Pedija Ešdauna, visokog predstavnika koji je često koristio Bonska ovlašćenja.

Nemački političar iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije pre nešto više od godinu dana nasledio je na mestu Visokog predstavnika Valentina Incka, austrijskog diplomatu koji je na tom mestu proveo više od 12 godina.

"Ako učinim stvari suviše lakim i donesem odluke, to može biti kontraproduktivno za naša očekivanja da ljudi ovdje sami donose odluke", ukazao je Šmit.

Na pitanje da li je spreman da ovlašćenja koristi i u rešavanju političkih blokada, poput jednostranih odluka Republike Srpske ili činjenice da u Federaciji BiH od prethodnih izbora uopšte nije mogla da se formira vlast, on je poručio da će biti odlučan.

"To više ne može da se dešava i svi treba da budu svesni da je visoki predstavnik spreman da preduzme oštrije poteze. Ako rešava problem, ne bih prezao ni od čega, ali za skoro svakoga u BiH imam i zahtev političkog protivnika da pokrenem postupke", rekao je Šmit.

On je napomenuo da su izbori najbolji način da se društvo odredi koga želi, a koga ne.

"Ako želimo da menjamo Ustav koji je nastao kao deo Dejtonskog sporazuma, to nije deo mog posla – morali bismo da imamo novu konferenciju. Ipak, Ričard Holbruk je umro i ja ne bih preporučio odlazak u bilo kakvu vojnu bazu širom sveta. To mora da dođe iz naroda", poručio je Šmit. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa