Region

Čović traži od Šmita da nametne izmenu Izbornog zakona

Komentari

Autor: FoNet

24/08/2022

-

10:15

Čović traži od Šmita da nametne izmenu Izbornog zakona
Dragan Čović - Copyright AP/Amel Emrić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović rekao je da bi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit trebalo da nametne izmene Izbornog zakona i završi proces koji je započeo izmenama načina finansiranja izbora i nametanjem tehničkih izmena Izbornog zakona, objavio je danas Kliks.


"Stav HDZ je da Šmit nije trebalo da ništa nameće. Mislim da je visoki predstavnik upao u zamku, pre svega bavio se tim pitanjima što ne bi trebalo i to nije njihova nadležnost", rekao je Čović.

Šmit je za dva i po meseca doneo krucijalne odluke u vezi izmena Izbornog zakona, o finansiranju izbora i o kredibilitetu izbornog procesa, pojasnio je. Kad je već doneo ove dve odluke, ocenio je Čović, Šmit je morao da donese "sve druge odluke koje su se ticale legitimnog predstavljanja", bez obzira na to kakvim pristicima bio izložen, i tada bi "to bilo verodostojno".

Čović je, kaže, tražio da Šmit poništi odluke svih visokih predstavnika. "To bi imalo smisla, jer u zadnjih 20 i nešto godina imali ste na stotine takvih odluka, koje su počesto bile same sebi svrha", rekao je predsednik HDZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa