Region

Turković uputila demarš Ambasadi Izraela u Tirani zbog podrške izmeni Izbornog zakona u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

12:43

Turković uputila demarš Ambasadi Izraela u Tirani zbog podrške izmeni Izbornog zakona u BiH
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova i Savetu ministara BiH Bisera Turković uputila je danas demarš Ministarstvu spoljnih poslova i Ambasadi Izraela u Tirani, koja je podržala predložene izmene Izbornog zakona BiH, uz poruku da je takav predlog dobrodošao.

Ministarka Turković je u reakciji, zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta u bosansko-hercegovačkim medijima.

"Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminisala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili verske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini", navela je Turković u demaršu, preneli su sarajevski mediji.

Ambasada Izraela za BiH sa sedištem u Tirani saopštila je juče da država Izrael pozdravlja nedavne ohrabrujuće akcije koje su preduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Ističu da država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promoviše tu ravnopravnost.

“Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto veruje da su Opšti okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV - Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem deobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Država Izrael čvrsto veruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rešenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa - ravnopravnost i nediskriminaciju", poručili su, između ostalog, u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa