Region

Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem u dva nedavna incidenta

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

10:23

Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem u dva nedavna incidenta
Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem u dva nedavna incidenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centar Simon Vizental ocenio je u nedelju da je u dva nedavna incidenta "hrvatski fašizam zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu".

Iz Centra u saopštenju podećaju da je hrvatski nedeljnik "Ekspres" objavio ove nedelje karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Ðorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov: "Achtung Hrvatska između tri mini-fašizma".

"Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, ali žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista", navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala "Za Dom spremni" , što je, kako podsećaju, dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava "Sieg Heil".

Ovo se, kako se dodaje u saopštenju, dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

"Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori", navode iz Centra Simon Vizental.

Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

"Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice", kaže Zurof.
 

Komentari (1)

Fred

03.10.2022 10:50

Kakav bolid! Nema što da kaže pa se hvata sitnica.

Evropa