Region

Komesar Šinas u poseti Zapadnom Balkanu zbog ilegalne migracije, u četvrtak će biti u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

14:10

Komesar Šinas u poseti Zapadnom Balkanu zbog ilegalne migracije, u četvrtak će biti u Beogradu
Komesar Šinas u poseti Zapadnom Balkanu zbog ilegalne migracije, u četvrtak će biti u Beogradu - Copyright EPA/JOHN THYS

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas boravi u zemljama Zapadnog Balkana zbog porasta broja ilegalnih graničnih prelaza "da bi bolje razumeo situaciju na terenu i istražio kako da je najbolje reši u duhu saradnje", saopštila je EK.

Šinas je danas u Skoplju, a dolazi u Beograd u četvrtak, 6. oktobra, u Tiranu u petak 7. oktobra i Sarajevo u ponedeljak, 10. oktobra.

Posete potpredsednika dolaze uoči neformalnog Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove koji će se održati 14. oktobra, a pre kojeg će se komesarka Johanson sastati sa najugroženijim državama članicama EU.

S obzirom na to da broj neregularnih graničnih prelaza duž zapadnobalkanske migrantske rute nastavlja da raste, Šinas razgovara sa partnerima Zapadnog Balkana "kako bi bolje razumeo situaciju na terenu i istražio kako da je najbolje reši u duhu saradnje", kaže Komisija.

Posle naglog porasta dolazaka, Komisija je u septembru 2022. odlučila da aktivira mrežu EU za spremnost za migracije i upravljanje krizama kako bi se povećala budnost u ovoj oblasti.

Komentari (0)

Evropa