Region

Euronews Srbija u Vukovaru nakon popisa: "Kako god da ste odgajani, ovde su vam rekli - u ovaj kafić možete, u ovaj ne"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2022

-

16:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rođen u vukovarskoj bolnici u jeku rata u Hrvatskoj, Jovan Vlaović ostao je da živi na tom prostoru. Ne namerava da se odseli uprkos lošoj ekonomiji ali i činjenici da, kako kaže, biti Srbin u Hrvatskoj, a naročito u Vukovaru, nije lako. 

"Kako god da ste odgajani i koliko god da je neko ulepšavao, jednostavno, došli ste u Vukovar i rekli su vam da u neke kafiće možete da idete, u neke ne... i mi smo se jednostavno svi prilagodili tim pravilima", kaže Vlaović za Euronews Srbija.

Često, dodaje, ima osećaj da Srbi i Hrvati u Vukovaru žive jedni uz druge, a ne jedni sa drugima.

"Gimnaziju sam završavao 2011 u Vukovaru, tada je Srba bilo nešto više, i oseti se da ih je sada manje", dodaje Vlaović, koji je zajedno sa ostalim Srbima u Vukovaru nakon ovogodišnjeg popisa ostao su bez prava iz Ustavnog zakona Hravatske.

Poslednji popis utvrdio je da je u celoj Hrvatskoj, za oko 33 odsto manje Srba u odnosu na popis iz 2011. godine. U Vukovaru je situacija teža, jer su Srbi, prema popisu za koji Hrvati tvrde da je legitiman, a Srbi "naštelovan" pali ispod 30 odsto. Time su izgubili i pravo, koje im ni do sada nije priznavano, da imena institucija budu ispisana i ćirilicom. Sada i zvanično ne mogu da ga koriste.

U Vukovaru, prema poslednjem popisu, živi 6.890 Srba, skoro 3.000 manje nego pre deset godina kada je popisom utvrđeno da predstavljaju trećinu stanovnika. Novo prebrojavanje za  gradonačelnika Vukovara je bolje urađeno u odnosu na ono iz 2011. godine, koje smatra nameštenim.

"Sada, prema našim podacima, popis je puno tačniji. Nije do kraja objektivan. nekoliko postotaka nije tačan ali je puno objektivniji i napravljen puno bliže onom što treba biti", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Za predstavnike Srba, ovaj popis je "naštelovan" tako da broj Srba padne ispod 33 odsto, kako ne bi mogli da ostvaruju prava iz ustavnog zakona. 

"To nisu realne brojke, i to je popis koji pokazuje određeni broj Srba, 760 Srba manje u odnosu na broj koji bi bio da je jedna trećina. Mi jesmo imali određeni broj popisivača, ali nismo u Vukovaru imali onoliko koliko je to trebalo. Bilo je nepravilnosti prilikom samog popisa, prilikom postavljanja pitanja građanima, bilo je različitih vrsta pritisaka", kaže za Euronews Srbija predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Strah Srba od izjašnjavanja

Od grada koji je pre 30 godina brojao 40.000 stanovnika, Vukovar se sveo na mesto sa 23.000. To je rezultat rata ali i ekonomskog zaostajanja grada. Manji broj Srba posledica je i straha od izjašnjavanja na popisu, naročito zbog pitanja "Gde su bili 1991. godine?".

"U urbanim sredinama postoji taj jedan strah od izjašnjavanja, bez obzira na to što smo prvi put od kad je popis stanovništva imali i ovaj onlajn deo popisivanja. Mislim da su Srbi svejedno imali nekakav strah da će neko nekad možda videti taj njihov podatak, pa će oni možda imati nekakav problem na poslu, u sredini gde žive, ili od prvog komšije", kaže Vlaović.

Pozitivne diskriminacije u Vukovaru nema. Dok u Istri postoje table na italijanskom, iako Italijana ima deset odsto, u Vukovaru ima svih drugih natpisa, osim na ćirilici. Hrvatski nacionalisti lomili su ćirilične table, a nadležni ih nisu vraćali  iako su po ustavnom zakonu to morali da rade jer su Srbi, po popisu iz 2011, imali pravo na službenu upotrebu jezika i pisma.

"Nešto što nije u normalnom životu tema, iskorišćeno je da se dignu tenzije u gradu, da se na bazi neistina i netačnih podataka na silu implementiraju prava iz Ustavnog zakona za koja nikad nisu stečeni preduslovi. I da se mi prikažemo kao neko ko ne voli ćirilicu, mrži ćirilicu i Srbe. Ivan Penava zna ćirilicu i učio ju je u osnovnoj školi, za razliku od nekih koji se sada busaju i hoće tu ćirilicu", naveo je Penava.

Vlaović smatra da u Vukovaru "neće biti ćirilice", mada dodaje da "im je ona, zajedno sa crkvom, jedina ostala".

"Ćirilica i crkva su konstantno tu uz nas. Mi smo tu nekako se smenjivali kroz vekove, a te dve stvari su nam ostajale", kaže Vlaović.

Srba nije manje samo u Vukovaru već i u čitavoj Hrvatskoj - u poslednjih deset godina taj broj na nivou države manji je za 62.741, odnosno čak 33,6 odsto - što je najveći pad u broju stanovnika još od egzodusa 1990-ih. 

Komentari (0)

Evropa