Evropa

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netačnosti prethodnog popisa, sve će se vratiti na stanje pre 2011. godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2022

-

15:35

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netačnosti prethodnog popisa, sve će se vratiti na stanje pre 2011. godine
Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netačnosti prethodnog popisa, sve će se vratiti na stanje pre 2011. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je danas da pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od poslednjeg popisa, nije rezultat iseljavanja Srba, već da proizilazi iz netačnosti popisa iz 2011. godine i poručio da nijedno pravo koje je "iskamčeno na temelju lažnog spiska" neće pustiti niti ostaviti.

U srpskoj zajednici, međutim, kažu da do sada nisu mogli da ostvare ni ona oprava koja su im zakonu pripadala, prenela je Hina.

"Neko je eksperimentisao sa lažnim podacima, sve se vraća u stanje pre 2011. godine", rekao je Penava i ocenio da su ti podaci na tragu onoga što je govorio više od 10 godina.

On dodaje da podaci govore u prilog činjenici da je popis stanovništva obavljen po poslednjem popisu bio netačan.

"Ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju da u Vukovar implementiraju lažne podatke, da dovedu do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osećaati nelagodno, jer je neko eksperimentisao sa lažnim podacima“, rekao je Penava novinarima. 

Prema njegovim rečima, sada je to urađeno  gradu Vukovaru je vraćen mir.

"Nadam se da smo obezbedili bar 10 godina stabilnosti u gradu", rekao je on i dodao da će se, što se tiče upotrebe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje pre 2011.

On je rekao da će predložiti izmene i vratiti stvari u stanje pre popisa 2011. godine, kada su, kako kaže, na osnovu lažnih podataka bili primorani da preduzimaju neke korake na neprirodan način.

"Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanja Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većina, nema manevarskog prostora da napravi iskorak napred“, smatra Penava.

Kolar: Nama je isto, bilo nas 30 odsto ili manje

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vukovara, Srđan Kolar, smatra da ukidanje nekih prava Srbima u Vukovaru neće mnogo uticati na tu zajednicu jer, kako kaže, ni ona prava koja su im do sada bila zagarantovana nisu mogli da upražnjavaju. 

"Nama je isto, bilo nas 30 odsto ili manje od tog procenta. Nismo uspeli da ostvarimo svoja prava do sada, pa i da nas je manje od 30 odsto - a do mene je došao podatak da nas ima 29,73 odsto - neće nam mnogo škoditi i ako se nešto oduzme (od tog broja), a nema šta“, rekao je Kolar. 

Prema njegovim rečima, ništa se neće promeniti "osim što će određenim politikama u gradu sada biti mnogo lakše".

On smatra da su rezultati za Vukovar bili očekivani i da su posledica svega što se dešavalo u Vukovaru u poslednjih 10 godina. 

"Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih njih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospeše, a događalo se svašta, od napada na decu do postavljanja dvojezičnih tabli", rekao je Kolar. 

Prema podacima popisa iz 2021. godine u Vukovaru živi ukupno 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 odsto i 6.890 Srba ili 29,73 odsto. 

U Vukovaru je, prema popisu iz 2011. godine, živelo 34,87 odsto Srba, podseća Hina. 

Komentari (0)

Evropa