Region

Protestna šetnja u Banjaluci, opozicija zahteva novo brojanje glasova u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

19:19

Protestna šetnja u Banjaluci, opozicija zahteva novo brojanje glasova u Republici Srpskoj
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

U Banjaluci je održan protest građana koji sumnjaju u izborne rezultate u Republici Srpskoj. Oni su iz parka Mladen Stojanović krenuli u protestnu šetnju  do Trga Krajine gde su im se obratili opozicioni lideri.

Okupljanje je za danasu 18 sati zakazli su lideri opozicije u Republici Srpskoj, zbog, kako navode, krađe glasova na izborima. Protesti su mirni, a građani zvižde i uzvikuju "Mile lopove", aludirajući na Milorada Dodika, lidera Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD), kao krivca za navodnu krađu glasova.

"Ovo večeras mora da bud miran i dostojanstven protest u kojem ćemo pokazati da smo demokratski narod. Građani si bili sprečeni da iz drugih gradova i optina dođu u Banjaluku. Policija je izdržala pritisak i odborila da prošetamo do Trga Krajine, upkos tome što je Dodik pre toga izjavio da ova šetnja neće biti omogućena", poručio je lider PDP Branislav Borenović.

Kandidatkinja opozicije za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić (PDP) poručila je sa večerašnjeg protesta u Banjaluci da nikada neće priznati izborni poraz, zato što je ona stvarni pobednik na izborima 2. oktobra.

"Kradu 365 dana i onda u četiri godine bude jedan izborni dan i pokradu i njega. Ja se neću povući, jer na to nemam pravo. Nisam pokradena ja, pokradena je narodna volja, narod Republike Srpske", kazala je Trivić.

Protestno okupljanje i šetnja su okončani bez incidenata.

 
Euronews

Kako RTVBN javlja policija je blokirala autoput "9. januar" na kojem se nalaze ljudi koji su se uputili u Banjaluku, takođe istim povodom bio je zaustavljen i veći broj autobusa u Klašnicama. Prema pisanju ovog portala, policija traži spiskove, legitimiše putnike, a sve u cilju da odgodi njihov dolazak u Banjaluku.

Euronews

Šta je prethodilo protestima?

Podsetimo, na protest se opozicija odlučila zbog toga što, kako kažu, brojni zapisnici sa biračkih mesta se ne slažu sa stvarnim stanjem na listićima. Jelena Trivić, kandidatkinja PDP za predsednicu Republike Srpske je u noći, nakon zatvaranja birališta 2. oktobra, proglasila pobedu, ali je to istovremeno uradio i lider SNSD-a Milorad Dodik. Trivić i opozicione partije koje je podržavaju, tvrde da su glasovi pokradeni upravo u toku izborne noći.

Zbog toga su predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, predali Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtev za ponovno brojanje glasova.

Jelena Trivić, koja je bila kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske i glavna suparnica Miloradu Dodiku za ovu pozicju, ostale opozicione stranke, su 4. oktobra pozvali građane da izađu na današnje proteste.

"Pozivamo sve građane da u slobodnoj Banjaluci se okupimo u četvrtak u 18 časova u parku Mladen Stojanović, odakle ćemo protestnom šetnjom doći do Trga Krajine u Banjaluci i obratiti se građanima", najavio je Borenović, predsednik PDP-a.

Na proteste je putem svog bloga pozvao i Nebojša Vukanović, predsednik Liste za pravdu i red.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa