Region

Postizborna drama u BiH se nastavlja: Pljušte optužbe za izbornu krađu, opozicija traži ponavljanje glasanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

14:14

Postizborna drama u BiH se nastavlja: Pljušte optužbe za izbornu krađu, opozicija traži ponavljanje glasanja
Postizborna drama u BiH se nastavlja: Pljušte optužbe za izbornu krađu, opozicija traži ponavljanje glasanja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Postizborna drama u Bosni i Hercegovini se nastavlja jer konačnih rezultata za izbor predsednika Republike Srpske i dalje nema. Lideri opozicije ne priznaju rezultat po kom je lider SNSD Milorad Dodik u prednosti nad potpredsednicom PDP Jelenom Trivić, a izbornoj komisiji predat je i zahtev za ponovo brojanje glasova. I dok i sam Dodik, kao i njegovi saradnici tvrde da se rezultat ne dovodi u pitanje, te da je nerealno očekivati ponavljanje glasanja, analitičari naglašavaju da sve što se do sada dogodilo ukazuje na to da je izbornih neregularnosti bilo mnogo.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, u trci za predsednika RS Milorad Dodik osvojio je 48,3 odsto glasova, dok je Trivić osvojila 43,4 odsto, odnosno oko 30.000 glasova manje. Međutim, četiri dana nakon glasanja na videlo izlazi sve više sumnji i nejasnoća u vezi sa izbornom noći u kojoj su i jedan i drugi kandidat proglasili pobedu.

Navode o neregularnostima prvo su iznele partije koje su kandidovale Trivić. Predsednik SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović predali su u sredu zahtev za ponovno brojanje glasova na nivou predsednika RS. Kako je rekao Borenović, zabeleženo je oko 100 nepravilnosti, gde je reč o 65.000 glasova, a najviše ih je u Doboju, Zvorniku i Prijedoru.

Kako je za Euronews Srbija rekla analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić, uprkos svim merama koje su preduzete kako bi se sve ovo sprečilo, partije su su bile "veoma kreativne u smišljanju načina kako da naprave prevaru". I dok je i sam CIK zatražio da se pojedine vreće sa glasovima otvore i ponovo prebroje, savetnik za medije srpskog člana Predsedništva BiH Pero Simić ocenjuje da je priča o navodnoj krađi na izborima "klasična priča o političkom amoralizmu" i da su ovakvom rezultatu Jelene Trivić doprineli njena "politička nesposobnost i neubedljivost da stekne poverenje glasača".

Sve više navoda o neregularnostima

Situacija sa glasovima za izbor predsednika Republike Srpske zakomplikovala se u toku izborne noći i to jer je Centralna izborna komisija Republiku Srpsku ostavila za kraj. To je ostavilo dovoljno vremena i prostora da se iz izbornih štabova čuju oprečni podaci i da mnogi pomisle na izbornu krađu.

Za početak, tu je dosta veliki broj nevažećih glasačkih listića. Na nivou cele Bosne i Hercegovine bilo ih je oko 400.000, a kada je reč o izborima za predsednika RS, nevažećih praznih listića bilo je oko 20.000.

"Brojne glasove su dobili nepoznati kandidati, a naš je kandidat dobio 0. Za nekoliko dana idem za dopunjenim zahtevom za ponovno brojanje. Ovo je obaveza institucija da se stane u kraj političkoj korupciji, koja je preduslov svakoj korupciji", rekao je Borenović prilikom predaje zahteva.

I rezultati glasanja za predsednika Republike Srpske u selu Krajišnik došli su u centar pažnje nakon što je Centralna izborna komisija objavila da u tom mestu kandidatkinja Partije demokratskog procesa Jelena Trivić nije osvojila nijedan glas.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Ne bi to bilo toliko neobično, da to nije rodno mesto njene majke, selo u kojem je odrasla, i čiji meštani tvrde da su glasove dali upravo Jeleni Trivić. Ipak, prema podacima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji, kandidat Milorad Dodik osvojio je 141 glas, kandidat Zoran Kalinić 137, a Jelena Trivić - nijedan.

Za Euronews Srbija iz Gradske izborne komisije Gradiška navode da je za dalje postupanje nadležna Centralna izborna komisija i da će to telo odlučiti da li će se gasovi ponovo brojati. Predsednik centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pojasnio je za Euronews Srbija da je u pitanju veliki izborni sistem sa skoro 6.000 biračkih mesta i 143 gradske izborne komisije, ali je istakao da će svaki prigovor biti proveren.

Zbog dostavljenih neurednih podataka novo prebrojavanje glasova već je naređeno u 60 izbornih komisija, sa oko 1.000 biračkih mesta, rekao je on. O zahtevu opozicije da se izbori na nivou Republike Srpske ponove Arnautović, međutim, kaže da je preuranjen. 

Topić: Verovatnije da se izbori ponove u određenim sredinama

Kako je za Euronews Srbija rekla Tanja Topić, građani Bosne i Hercegovine su nakon izbora videli da odlazak na glasanje "nema smisla", a naglašava i da su "razmere izbornih prevara fascinantne".

"Imali smo takvih primera gde se zapitate zapravo zašto određene institucije ne rade svoj posao. Jedno za mene zanimljivo pitanje bilo je do kojih granica seže drskost pojedinih političkih partija i pojedinih političkih aktera da su sopstvene građane pretvarali u kriminalce, podsticali ih na činjenje krivičnih dela da bi se oni smestili u udobne fotelje", rekla je ona.

Euronews

Ipak, ona kaže da ne veruje da će doći do ponavljanja glasanja na nivou cele Republike Srpske.

"Ono što se može desiti i što se negde očekuje jeste da se ponove izbori u određenim sredinama gde imamo drastične primere. Naravno, CIK insistira na pružanju dokaza, veća je verovatnoća čini mi se da će to biti ponovljeno samo u pojedinim sredinama, ne očekujem odluku koja bi mogla da znači da će izbori biti ponovljeni za ceo nivo", rekla je ona.

Inače, lideri opozicije u Republici Srpskoj zakazali su za danas u 18 časova protestnu šetnju u Banjaluci zbog, kako navode, krađe glasova na izborima. 

"Trivić nije mogla da pobedi Dodika"

Savetnik za medije srpskog člana Predsedništva BiH Pero Simić ocenio je da je priča o navodnoj krađi na izborima za predsednika u Republici Srpskoj klasična priča o političkom amoralizmu, gde se gubi i dostojanstvo i moral i koja ima zadatak da dezinformiše javnost.

Simić navodi da nikakva izborna krađa, već "politička nesposobnost, nezrelost i neubedljivost da se stekne poverenje glasala doprineli ovakvom izbornom statusu Jelene Trivić".

"Pobeda Dodika na izborima za predsednika RS, prema preliminarnim rezultatima CIK BiH, je nešto što se i očekivalo u Srpskoj, a što je najavljivao i sam Dodik", ističe Simić za Danas.

Kako prenosi RTRS, Simić ističe da PDP nisu ni mogli da pobede Dodika jer su poznati po tome što su narodu predlagali "samo ideale", ali ne i kako da se oni ostvare.

A kako tvrdi član Glavnog odbora SNSD iz Bijeljine Aleksandar Đurđević, ponovljenim brojanjem glasova na tri biračka mesta u Bijeljini utvrđene su nepravilnosti kojima je drastično oštećen SNSD i glasovi pripisani opoziciji.

Preporuka za vas

Komentari (1)

dusko

08.10.2022 08:55

opozicija treba da dokaze tvrdnje o kradi u suprotnom vodje da odgovaraju pred sudom kao i ostali gradjani za lazi koje mogu prouzrokovati socijalne nemire u r. srpskoj.

Evropa