Region

Izetbegović daleko od Predsedništva BiH: "Izborni debakl" lidera SDA, ali njegova stranka i dalje ostaje važan faktor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Index/N.Z.

03/10/2022

-

17:31

Izetbegović daleko od Predsedništva BiH: "Izborni debakl" lidera SDA, ali njegova stranka i dalje ostaje važan faktor
Izetbegović daleko od Predsedništva BiH: "Izborni debakl" lidera SDA, ali njegova stranka i dalje ostaje važan faktor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pokušaj predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izebegovića da se vrati na mesto bošnjačkog člana Predsedništva BiH završio se neuspehom, što je za mnoge bilo jedno od iznenađenja jučeranjih opštih izbora u BiH. Na tom putu isprečio mu se kandidat opozicije Denis Bećirović. Analitičari s jedne strane navode da je reč o "Izetbegovićevom debaklu", pa čak i porazu "dinastije" iz koje dolazi, ali s druge stranu, ističu da je njegova SDA pokazala da je i dalje snažna.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH ubedljivu pobedu odneo je Bećirović sa osvojenih 57 odsto glasova, dok je iza njega Izetbegović imao 37,8 odsto. Iako pre samog glasanja uveren u svoju pobedu, lider SDA je vrlo brzo u nedelju uveče priznao poraz, a kao najveći problem istakao je činjenicu da je njegovog glavnog rivala podržalo čak 11 partija.

I dok se o razlozima njegovog neuspeha i dalje nagađa, ono što je postalo jasno posle objavljivanja prvih rezultata jeste da je SDA i dalje snažna partija sa velikim potencijalom. Naime, na izborima za parlament BiH, u izbornoj jedinici Federacije BiH, ova partija osvojila je najviše, odnosno 24,8 odsto glasova, pa tako neki ovu stranku vide kao budućeg partnera HDZ BiH u novoj vladajućoj koaliciji.

"Protiv mene se udružilo 11 stranaka"

Bakir Izetbegović je već decenijama poznat u politici ne samo Bosne i Hercegovine, već i celog regiona, a njegova SDA u poslednjih 25 godina gotovo je neprekidno na vlasti. Do sada je dva puta bio član Predsedništva BiH (2010-2018), a "pauzu" je napravio jer je broj uzastupnih mandata ograničen na dva. Ipak, sin Alije Izetbegovića iz trećeg puta nije uspeo, a u medijima, pre svega hrvatskim, ovaj poraz mnogi su videli kao dokaz da je postao "neomiljena figura među Bošnjacima".

To što je sin slavnog oca ovog puta nije bilo dovoljno da ga ponovno dovede do fotelje u Predsedništvu BiH, piše hrvatski portal Index u prvoj analizii dan nakon izbora i dodaje da je to zato što je lider SDA postao, kako kažu, prilično neomiljena figura.

Prema autoru teksta Gordanu Duhačeku, ključni razlog Izetbegovićeve neomiljenosti je to što je postao simbol korupcije i klijentelizma u režiji SDA. Ukazuje, između ostalog, i da je Izetbegović iz SDA "oterao" sve iole sposobne kadrove koji se nisu slagali s njim i sa njegovom suprugom Sebijom, pa se postavlja pitanje da li će ovo "izborno poniženje" rezultirati njegovim odlaskom s čela SDA.

Za Izetbegovića, barem prema prvim izjavama, ovo nije bilo nikakvo poniženje i prema njegovoj oceni, razlozi poraza malo su drugačiji, a glavni je taj što se protiv njega udružilo 11 partija - da ih je bilo devet, kako kaže, preživeo bi.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

"Stranka nije u padu, stranka je u porastu. Kako očekivati da pobedite 11 udruženih stranaka uz koje su stale, javna je tajna, i neke ambasade. Da ih je bilo devet, ja bih dobio. 11 nisam mogao. Tu sam na dispoziciji ljudima u stranci, pa neka analiziraju stvari. Teško je izaći protiv 11 stranaka", rekao je Izetbegović.

Kako je za Euronews Srbija rekao Slađan Tomić, urednik portala Buka, Izetbegovićeva stranka se suočava sa raznim aferama, a Bećirovića su podžale i stranke koje su nastale cepanjem SDA. On je naveo i da se još ne zna šta bi nova imena u Predsedništvu BiH mogla da donesu. Kako kaže - ne bi previše očekivao jer ta funkcija, osim donošenja budžeta i vođenja spoljne politike, ne donosi mnogo. 

Kampanja i nacionalne teme

Izbori u BiH održani u nedelju verovatno su bili najneizvesniji, a kako je ranije pisala Al Džazira, obeležila ih je možda i "najprljavija" kampanja u kojoj se u prethodnih nekoliko meseci mogla videti mogućnost i dodatnih produbljivanja etničkih podela. Nacionalne strasti dodatno je podstakao i sam Izetbegović izjavom da su se "Bošnjaci prebrojali", šro je naišlo na reakcije lidera SNSD i NDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Možda i u ovome leži jedan od razloga Izetbegovićevog poraza, pa se tako danas u medijima ističe i Bećirovićeva "ruka pomirenja". Bećirović je u svom prvom obraćanju sinoć imao pomirljiv ton, šro do sada, kažu analitičari, nije moglo da se čuje. 

Kako piše Večernji list, Izetbegović se, kažu, redovno trudio da zapreti susednim zemljama, pa je čak i reč rat koristio onda kada je osećao da će mu to doneti poene. Uz podsećanje na obraćanje Bećirovića, list posebno ističe njegove poruke upućene zemljama regiona Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ali i Evropskoj uniji

Poraz Izetbegovića, ali ne i SDA

I iako danas mediji u regionu bruje o porazu Bakira Izetbegovića, za stranku na čijem je on čelu to se ne može reći. Naime, izbori u BiH jesu doneli simbolične promene na vrhu države, ali ne i novu vlast. 

Kako je i sam Izetbegović rekao u nedelju uveče, SDA stranka je u porastu i ona će, dodao je, popraviti rezultat. Analitičar Siniša Lepojevič za Tanjug kaže da SDA dobro stoji, a da Izetbegović lično nije već dugo vremena baš toliko omiljen u javnosti, pa prema tome rezultat nije iznenađenje.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, u izbornoj jedinici Federacije BiH obrađeno je 62,06 odsto biračkih mesta kada je u pitanju državni parlament, a najviše, preko 140.000 ili 24,87 odsto osvojila je SDA Bakira Izetbegovića. Sledi HDZ BiH Dragana Čovića sa 109.743 (19,43 posto), SDP BiH Nermina Nikšića sa 70.145 (12,42 posto), DF Željka Komšića sa 53.609 (9,49 posto).

Euronews/Stefan Goranović

 

Kako piše Index, SDA i HDZ BiH tako se profiliraju kao najverovatniji partneri u novoj vladajućoj koaliciji na državnom nivou, a to otvara put i njihovoj saradnji na nivou Federacije BiH. SDA i HDZ će kao partnera iz Republike Srpske verovatno ponovno imati SNSD Milorada Dodika jer je ta stranka dobila više od 40 odsto glasova u trci za državni parlament, a tri opozicione liste predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP) zajedno imaju manje od 35 odsto glasova.

Ono što je još jedna zanimljiva teza pojedinih analitičara jeste to da ni čak ni u ovakvoj raspodeli snaga Predsedništvo BiH neće biti bez uticaja SDA. Naime, kako je za Euronews Srbija rekao Tomić, hrvatskog člana Željka Komšića neki vide upravo kao "kandidata SDA". 

"Komšić se najviše pokazao najviše kao kandidat SDA. Ne da se plašimo za principe SDA u Predsedništvu jer njih će imati ko da zastupa", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

mile

03.10.2022 17:52

Nece bosnjaci oruzje koje pravi, siti su oruzja, nema vise dobijanja izbora na zveckanju oruzjem narod se polako opamecuje. Bira one koji su sposobni da ekonomski pokrenu zemlju i pune dzepove gradjanima. Vreme je da starci na politickoj sceni idu u penziju...

Evropa