Region

Topić za Euronews Srbija o rezultatima izbora u RS: Brojanje bi moglo trajati u nedogled, mesto predsednika ključno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

09:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U ovom trenutku jako je teško prognozirati kako će na kraju izgledati rezultati izbora za predsednika Republike Srpske, kaže za Euronews Srbija politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić i dodaje da misli da će "brojanje trajati u nedogled".

Kako je ona istakla, rezultati koji su poznati su oni koje su dale političke partije, a ne Centralna izborna komisija, što znači da je CIK "troma i spora" i da se "loše pripremila za ove izbore".

U Bosni i Hercegovini su u nedelju održani do sada možda najneizvesniji opšti izbori na kojima su birani članovi Predsedništva BiH, kao i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, parlamentima dva entiteta, ali i deset kantona u Federaciji BiH. Dan kasnije neke ključne pozicije i dalje nisu izvesne. U trci za predsednika Republike Srpske i Milorad Dodik i Jelena Trivić su proglasili pobedu. Sada se očekuju novi rezultati Centralne izborne komisije koja bi trebalo da situaciju barem delimično razjasni. 

Topić napominje da je mesto predsednika ključna pozicija i da ona drži ključ za formiranje vlasti.

"Naravno sve zavisi kako će izgledati sastav entitetskog parlamenta. Negde je logično da će sve one manje političke partije koje su bile sada deo vladajuće koalicije jednostavno se prikloniti onome ko deli mandat. Govorim hipotitečki, pobeda Jelene Trivić otvorila bi i druga brojna pitanja koja se tiču i stanja u SNSD. Prvi čovek te stranke, koji decenija vlada tom strankom ako izgubi onda se može naći u poziciji da dođe do nekih drugih preslagivanja unutar stranke. Pitanje je da li će priznati odgovornost za poraz ili će ostati dosledan u uverenju da je on pobedio", rekla je ona.

Kada je reč o izmenama Izbornog zakona koje je sinoć nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, Topić kaže da niko nije očekivao da će on to uraditi odmah po zatvaranju birališta.

"Federacija je godinama bila blokirana, znamo da nisu imenovane sudije Ustavnog suda, znamo da smo imali vladu u tehničkom mandatu, on je sada uveo i onaj deo koji podrazumeva i sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Doneo je one mehanizme koji će ograničiti vreme za formiranje određenih institucija i to će biti ubrzavanje ovog procesa jer smo mi znali da budemo u stanju neformiranja vlasti u beskonačnost. U prvim reakcijama vidi se da se stranke ne suprotstavljaju nešto previše izričito njegovim odlukama ali se negde interpertira da je on negde tim odlukama ispoštovao stajalište HDZ BiH", rekla je ona.

Podsetimo, visoki predstavnik Kristijan Šmit saopštio je večeras da je, dok su birači glasali, rešio da nametne svoju odluku o izmeni Izbornog zakona BiH. On je naveo da je hteo da zaštiti glasove koje su birači danas dali na opštim izborima.

"Zbog toga sam nametnuo mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tela", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa