Region

Burni izbori u BiH, Izetbegović pretrpeo poraz: Nejasni rezultati u RS, i Trivić i Dodik proglasili pobedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Klix.ba

02/10/2022

-

08:58

Burni izbori u BiH, Izetbegović pretrpeo poraz: Nejasni rezultati u RS, i Trivić i Dodik proglasili pobedu
Burni izbori u BiH, Izetbegović pretrpeo poraz: Nejasni rezultati u RS, i Trivić i Dodik proglasili pobedu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U Bosni i Hercegovini su održani opšti izbori na kojima se biraju članovi Predsedništva BiH, kao i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, parlamentima dva entiteta, ali i deset kantona u Federaciji BiH.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, ovi izbori održavani su u jeku možda najteže krize u ovoj zemlji od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Tokom kampanje bilo je malo relevatnih ispitavanja javnog mnjenja, a očekivano najneizvesnija borba bila je u Republici Srpskoj za funkciju predsednika. Veliki poraz pretrpeo je lider SDA Bakir Izetbegović koji je izgubio od opozicionog kandidata Denisa Bećirovića u trci za bošnjačkog člana Predsedništva.

 

Ključni događaji:

  • Visoki predstavnik Kristijan Šmit tik po zatvaranju birališta proglasio je izmene Izbornog zakona
  • Izvesno da će novi sastav Predsedništa BiH činiti Komšić, Bećirović i Cvijanović
  • Neizvesni rezultati u Banjaluci, i Dodik i Trivić tvrde da su pobednici u trci za predsednika Republike Srpske
  • Bakir Izetbegović priznao je izborni poraz u trci za člana Predsedništva BiH

Rezultate izbora pratite uživo u live blogu Euronews Srbija.

2.35 Dodik proglasio pobedu na izborima za predsednika Republike Srpske

Dodik je objavio da je on pobedio u trci za predsednika Republike Srpske, on je zahvalio svima koji su glasali. On je kazao da je prebrojano 620.000 glasova, te da je njemu pripalo više od 270.000 glasova. "Sada možemo biti ozbiljni kada kažemo da je kandidat SNSD-a, tj. ja pobedio", rekao je on.

2.00 Dodik: Izborom Denisa Bećirovića lakše ćemo se odcepiti, uraditi ono što moramo

Na pitanje da li će Željku Cvijanović čekati lakši posao nego njega sa sastavom kojeg će iz reda Bošnjaka činiti Denis Bećirović te uz člana iz reda Hrvata Željka Komšića, Dodik je kazao da će lakše odcepiti Republiku Srpsku.

"Lakše ćemo odvojiti Republiku Srpsku sigurno. Doći ćemo do njene nezavisnosti s takvim stavovima koje smo čuli. Apsolutno ne očekujem ništa normalno s nenormalne strane. Nemam nameru da čestitam niti očekujem da on meni čestita. Ta doza ignorisanja Ustava i svega, nametanja rešenja, dovešće do toga da Republika Srpska uradi ono što mora", kazao je Dodik.

1.40 Dodik nastavlja da objavljuje rezultate po kojima on vodi u Republici Srpskoj

Dodik nastavlja da objavljuje rezultate izbora u Republici Srpskoj, prema kojima vodi u trci sa Jelenom Trivić za mesto predsednika.

1.10 Cvijanović: Ubeđena sam u pobedu Dodika

Kandidatkinja SNSD-a za člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se nisu oglašavali do sada jer su hteli da izađu da kredibilnim rezultatima. Obećala je da će raditi u interesu građana Republike Srpske. Navela je da je ubeđena da će Dodik pobediti u trci za predsednika Republike Srpske.

1.00 Dodik priznao da je izgubio u Banjalici, ali tvrdi da je pobedio u Republici Srpskoj

Lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se prvi put nakon zatvaranja birališta i rekao da su rezultati takvi da je stranka postigla svoj maksimalni rezultatat, on je proglasio pobedu Cvijanović.

On je kazao da se trudi da da tačne podatke za predsednika RS. "Mi smo na mestu predsednika republike u značajnoj prednosti", rekao je on i da je razlika između njega i Trivić nedostižna.

"U ovom trenutku ne mogu ni sam da kažem da je ovo potpuno pobeda, ali imajući tendencije mogao bih to da učinim, ali dovoljno sam ozbiljan", rekao je on i dodao da što se njega tiče, on je pobedio. Prema njegovim rečima, u konačnom će razlika u glasovima između njega i Trivić biti oko 40.000 glasova, što kako je rekao, smatra velikom pobedom.

On je kazao da može da potvrdi da je izgubio u Banjaluci, ali je pobedio u Republici Srpskoj.

00.35 SNSD: Dodik vodi i to velikom razlikom

U SNSD-u su izjavili da imamju obrađenih više od 72,6 odsto glasova, te da Dodik vodi sa 213.000, a Trivić ima 180.000 glasova.

00.15 Trivić proglasila pobedu: "Ovo je pobeda naroda"

Kandidatinja opozicije za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić obratila se rečima da je narod uspeo da prosudi šta je dobro a šta ne.

"Da, ovo je bila pobeda naroda", rekla je Trivić i dodala da ovo ne treba da bude njena lična pobeda, već pobeda za Republiku Srpsku. Navela je da je Srpkinja, ali da će brinuti o svim narodima koji žive u Republici Srpskoj.

"Pod zastavom Republike Srpske ima mesta za sve. Mi ćemo sa idealom slobode da gledamo u budućnost. Nećemo nikada uradiiti ono što je Dodik uradio sa Milanovićem, mi ćemo Republiku Srpsku učiniti nezavisnom. Dugi narodi će uvek imati ispruženu ruku, pravićemo kompromise ali moraće i drugi da ih prave. To je moj apel onima koji će prestavlali druge narode u BiH", poručila je ona i navela da nikada neće učiniti "ono što je uradio Dodik sa Milanovićem", te da će u svojoj politici pratiti politiku Beograda.

Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

 

00.08 Preliminarni rezultati na više od 50 odsto obrađenih glasova za članove Predsedništva BiH

Prema preliminarnim rezultatima izbora za članove Predsedništva BiH obrađeno je 54 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija. U trci za bošnjačkog člana je pobedio Bećirović koji je osvojio 55,78 odsto glasova, a Izetbegović 39,31 odsto. U trci za hrvatskog člana Komšić je osvojio 48 odsto glasova, a Krišto je osvojila 51,36 odsto. U trci za srpskog člana prema sadašnjim podacima pobedila je Cvijanović sa 51 odsto, a Šarović 36 odsto.

00.00 Dodik objavljuje fotografije rezultata po kojima on vodi u Republici Srpskoj

Za to vreme lider SNSD-a Milorad Dodik nastavlja da objavljuje fotografije izbornih rezultata po kojima on vodi na izborima za predsednika Republike Srpske. Podsetimo, on se večeras još nije oglašavao.

23.50 PDP: Trivić ima nedostižnu prednost, ona je predsednik Republike Srpske

Iz PDP-a su se ponovo oglasili informacijama da je lider SNSD-a Milorad Dodik osvojio 48,7 odsto glasova, a da njihova knadidatkinja Jelena Trivić vodi razlikom od 11.000 glasova za koju tvrde da je nedostižna. "Ima prednost koja je nedostižna i ona će biti predsednik Republike Sprske", rekli su u toj stranci.

23.45 Izvestan sastav Predsedništva BiH

Za sada je izvesno da će novi sastav Predsedništva BiH biti Željko Komšić kao hrvatski član, Denis Bećirović kao bošnjački član i Željka Cvijanović kao srpski član. Najveće iznenađenje je veliki poraz lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je od Bećirovića izgubio razlikom od čak 80.000 glasova.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

23.40 Cvijanović proglasila pobedu, ako bude zvanično potvrđeno, ona će biti prva žena članica Predsedništva BiH

Željka Cvijanović proglasila je pobedu u trci za člana Predsedništva BiH iz RS. Cvijanović je, kako je izjavio portparol SNSD-a Ratko Kovačević, napravila za Šarovića, koji joj je glavni protivkandidat, nedostižno vođstvo. Kovačević je naveo da je obrađeno 75 posto biračkih mesta i da je Cvijanović osvojila oko 240.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 160.000 glasova. Protivkandidati Cvijanović, za mesto člana Predsedništva BiH iz RS bili su predsednik SDS-a Mirko Šarović, DNS-a Nenad Nešić, potpredsednik SDP-a Vojin Mijatović i Borislav Bjelić iz stranke Život.

Ako ovi rezultati budu zvanično proglašeni, biće to istorijska pobeda Cvijanovićeve, koja će postati prva žena članica Predsedništva BiH.

Tanjug/SRNA/Boris Nogo

 

23.30 Bećirović proglasio pobedu

Kandidat SDP-a i ujedinjene opozicije Denis Bećirović proglasio je svoju pobedu na izborima za predstavnika bošnjaka u Predsedništvu. On je zahvalio strankama koje su ga podržale, kao i svom izbornom štabu, ali i ljudima u rodnom gradu, Tuzli. "Želim da zahvalim i svojim protivkandidatima. Verujem da i oni žele bolju Bosnu i Hercegovinu. Životi naših ljudi u ovoj zemlji su najvažniji, zato želim pozvati ljude da se svi ujedinimo kako bi građanima u BiH bilo bolje", poručio je Bećirović. On je pozvao EU da dodeli Bosni i Hercegovini status kandidata.

"Obraćam se Beogradu, vreme je da sarađujemo, da nemamo više nijedno otvoreno pitanje", rekao je Bećirović.

Euronews/Stefan Goranović

 

23.11 Izetbegović priznao izborni poraz u trci za člana Predsedništva BiH

Lider SDA Bakir Izetbegović priznao je izborni poraz u trci za člana Predsedništva BiH. On je istakao da je problem bio u tome što je njegovog protivkandidata Bećirovića podržalo više partija.

Nije hteo da komentariše odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita, već je naveo da će se tim povodom ta stranka obratiti sutra.

23.10 Plenković: Ponovo su Bošnjaci preglasali Hrvate

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da se opet dogodilo da su Bošnajci preglasali Hrvate.

"Ponovno svedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda. Posle izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsedništvu", naveo je Plenković.

23.00 Dodik tvrdi da on pobeđuje u Republici Srpskoj

Lider SNSD-a Milorad Dodik obajvljuje fotografije rezultata kojima raspolaže ta stranka a prema kojima on vodi u trci za predsednika Republike Srpske.

22.55 PDP tvrdi da je Trivić pobednica u trci za predsednika Republike Srpske

U PDP i dalje tvrde da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić u prednosti u trci za predsednika Republike Srpske. Navode da ona ima predsnost od 13.000 glasova u Banjaluci, te da je lider SNSD-a Milorad Dodik izgubio u mestima u kojima inače ima tradicionalno veliku podršku.
"Vodi se borba sa brojanjem glasačkih listica, imamo primer gde je Dodik u Doboju ima 90% podrške. Tražićemo tu ponovno glasanje", rekao je Igor Crnadak iz PDP-a.
 

Euronews/Slaven Goranović

 

22.35 Komšić proglasio pobedu u trci za člana Predsedništva BiH

Željko Komšić proglasio je pobedu u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"Kako stvari stoje poprilično je jasno ko će biti u Predsedništvu BIH već i kako će izgledati vlast. To ćemo ipak sačekati precizno, da vidimo zvanične rezultate. Svim ljudima iz DF-a koji su ovaj mesec ali i ranije radili, potrduili su se da ostvarimo dobar rezultat kao stranka, želim da čestitam. Ono što smo do sada videli je pozitivna atmosfera. Nismo bili bahati, grubi ili prljavi. Imali smo ideju iza koje smo stali, potrudili se da je ljudi prihvate. Nije bilo prljave kampanje. Rezultat je takav je kakav je. Ono što do sada imamo dobro je, ali da ne trčimo pred rudu. Nama je bilo važno da DF ostane na svim nivoima na valsti, i to će se izgelda destiti", rekao je Komšić.

Izbornu kampanju ocenio je kao čudnu, a kako navodi, možda su čudni i rezultati. "Čestitam svima a posebno građanima BiH i zahvalnost svima. Ne samo onima koji su glasali za DF, već svima. Čini se da možemo da govorino o ne radikalnoj, ali sigurno o promeni na političkoj sceni u BiH", rekao je on.

Euronews/Stefan Goranović

 

22.25 Bećirović: Hvala ljudi

Kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović oglasio se kratkom porukom na Fejsbuku. On je napisao: "Hvala ljudi". Izgledno je da je on novi član i da je pobedio protivkandidata Bakira Izetbegovića, što je za sada, najveće iznenađenje na izborima u BiH.

22.10 Oprečni podaci iz Banjaluke, i dalje nejasno da li će na čelo Republike Srpske Dodik ili Trivić

Trenutno najveća neizvesnost vlada na izborima za predsednika Republike Srpske. Iz Banjaluke stižu oprečne informacije, pa tako SNSD tvrdi da je njihov kandidat za tu funkciju Milorad Dodik u prednosti, dok PDP ima podatke po kojima njihova kandidatkinja Jelena Trivić ima nedostižnu prednost. Podsećamo, i jedni i drugi podaci nisu zvanični.

Tanjug/AP/Armin Durgut, Radivoje Pavičić

 

22.00 U Sarajevu sastanak Šmita sa predstavnicima političkih stranaka

U toku je sastanak visokog predstavnika Kristijana Šmita sa predsednicima stranaka u BiH, javljaju sarajevski mediji. On će obrazložiti svoju odluku da večeras nametne izmene Izbornog zakona.

21.50 Podaci SDA: Komšić vodi u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Kada je reč o izboru lana Predsedništva iz hrvatskog naroda, prema izvorima SDA-a, vodi Željko Komšić sa 58,9 odsto ili 47.007 glasova, dok Borjana Krišto ima 41,1 odsto ili 32.796 glasova.

21.45 PDP: Trivić vodi u trci za predsednika Republike Srpske

U izbornom štabu PDP-a navode da njihova kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić vodi nad protivkandidatom Miloradom Dodikom, tako što ima osvojenih 53 odsto glasova, te da je razlika skoro nedostižna. Oprečne informacije stižu iz izbornog štaba SNSD-a gde tvrde da Dodik vodi u ovoj izbornoj trci.

21.34 Prema podacima SNSD-a Dodik vodi u trci za predsednika Republike Srpske, Cvijanović blizu proglašenja za novog člana Predsedništva BiH

Kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik objavio je nove podatke glasanja koje ima njegova stranka SNSD, a prema kojima vodi sa 7.000 glasova više nasuprot njegovoj protivkandidatkinji Jeleni Trivić. Željka Cvijanović prema tim podacima vodi sa nešto više od 198.000 glasova za srpskog člana Predsedništva BiH.

Portparol te stranke Ratko Kovačević kazao je da je veoma blizu proglašenje pobede za srpskog člana Predsedništva BiH. Obrađeno je 65 odsto biračkih mesta, a Cvijanović prema njima ima više od 200.000 glasova, dok Šarović ima 130.000, te je razlika među njima više od 20 odsto.

21.30 Izlaznost na izborima 50 odsto, u Republici Srpskoj 53 odsto

Na Opštim izborima u BiH izlaznost iznosi 50 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK). Predsednik CIK Suad Arnautović napomenuo je da nedostaju brojevi sa biračkih mesta koja još nisu zatvorena. On je podsetio da je 2018. godine odziv na izborima u BiH bio 54,02 odsto.

U Federaciji BiH na današnjim izborima je glasalo 48 odsto birača, u Republici Srpskoj 53 odsto, a u Distriktu Brčko 44 odsto. U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u RS i pet u Distriktu Brčko.

21.20 Kandidat opozicije za bošnjačkog člana već proglasio pobedu nad Izetbegovićem

U SDP BiH već su proglasili da je kandidat sedam opozicionih stranaka za člana Predsedništva BiH Denis Bećirović odneo pobedu nad liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da će on biti novi bošnjački član tog tela.

21.00 SDA podaci: Izetbegović gubi od Bećirovića

Prema poslednjem preseku SDA, kandidat te stranke za člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović gubi u izbornoj trci. Prema 40 odsto obrađenih glasova, prednost ima kandidat opozicije Denis Bećirović.

20.40 Ambasador Velike Britanije pozdravio odluku Šmita

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli oglasio se večeras rečima da Ujedninjeno kraljevstvo podržava odluku Šmita.

"Nažalost je da su ovlašćenja visokog predstavnika i dalje potrebne u Bosni i Hercegovini, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba posmatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim nivoima, su ključne za osiguranje napretka i stabilnosti", naveo je on na Tviteru.

20.30 Dodik: U prednosti sam u odnosu na Trivić

Lider SNSD i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik objavio je na Tviteru da, na osnovu 5.000 prebrojanih glasova, ima prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz PDP-a na današnjim izborima. Dodik je na Tviteru naveo i da kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović vodi u trci za srpskog člana Predsedništva BIH. "Na 5.000 prebrojanih prednost u moju korist je 2.200 glasova. Željka Cvijanović vodi više od 8.000 glasova", napisao je Dodik. On je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako prati rezultate glasanja.

20.20 Ambasada SAD u Sarajevu pozdravila odluku Šmita

Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Šmita da ojača stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH, ova akcija je bila i hitna i neophodna, saopštila je večeras Ambasada SAD u Sarajevu.

Odluka visokog predstavnika se bavi problemima koji muče Federaciju Bosne i Hercegovine dugi niz godina, navodi se u saopštenju i podseća da četiri godine nakon izbora 2018, Federacija nije implementirala rezultate, a Ustavni sud Federacije je skoro paralizovan. "Ovo je lišilo stanovnike Federacije njihovih ustavnih prava, podrilo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste širom BiH. Zajedno, ovi problemi ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH", ocenjuje se u saopštenju Ambasade. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

20.10 SDA: Prve informacije o glasanju su u skladu sa našim očekivanjima

Generalni sekretar SDA Halid Genjac kazao je da ta stranka pozdravlja visoku izlaznost na izborima. "Sve je teklo u skladu i sa zakonom. Nepravinostima koje su utvrđene sada treba da se bavi izborna komisija. Prve informacije koje dobijama su u skladu sa našim očekivanjima. Kao što vidite Izetbegović je u prednosti. Mi ćemo tokom noći ažurno da iznosimo podatke", rekao je on.

SDA tvrdi da na 20 odsto obrađenih glasova Izetbegović ima više od 46 odsto glasova.

20.00 Kristijan Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona

Tik što su zatvorena birališta visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je izmene Izbornog zakona. O tome opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

19.30 Prvi rezultati biće poznati oko 21 sat

Sada sledi brojanje glasova, a prvi nezvanični rezultati trebalo vi da budu poznati već oko 21 sat, dok će Centralna izborna komisija BiH preliminarne rezultate saopšiti na pres konferenciji u ponoć.

19.00 Zatvorena birališta

Biračka mesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati, a rad pojedinih će biti produžen za onoliko koliko je tokom dana iz bilo kog razloga glasanje bilo privremeno prekinuto.

CIK je saopštio da je izlaznost do 15 sati bila 35 odsto građana od broja upisanih u birački spisak. Ova izlaznost je za 2,2 odsto manja u odnosu na izbore održane pre četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Milorad Dodik, potpredsednica SNSD Željka Cvijanović, potpredsednica PDP Jelena Trivić.

Kada je reč o Predsedništvu BiH očekuje se tesna borba između kandidata SDA Barkira Izetbegovića i kandidata opozicije iz SDP BiH Denisa Bećirovića. Analitičari smatraju da će za hrvatskog člana Predsedništva najizglednije biti izabran Željko Komšić.

Opšti izbori održavaju se prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse. Među novinama koje će doprineti da izbori budu pošteniji i pravičniji su okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora, a ne prema zidu kao što je do sada bio slučaj, zatim pečaćenje i potpisivanje svakog glasačkog listića, kao i pomoć prilikom glasanja slepim i nepismenim licima uz potvrdu.

Ono što je konstanta jeste da birač prilikom glasanja na uvid mora da pokaža neki od identifikacionih dokumenata: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

U Bosni i Hercegovini jutros u sedam sati otvoreno je više od 5.900 birališta, na kojima građani biraju predstavnike na svim nivoima vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Kako navodi Tanjug, glasanje u Banjaluci je počelo na vreme i za sada protiče bez nepravilnosti prema onome što se moglo videti na licu mesta.

profimedia

 

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, na ukupno 5.903 biračkih mesta u Bosni i Hercegovini u nedelju mogućnost glasanja imaće 3.368.666 birača. Na izborni dan biračka mesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 časova.

I Dodik, i Komšić i Izetbegović veruju u pobedu

Kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, nakon što je u Laktašima glasao na opštim izborima u BiH, da su ljudi opredeljeni da glasaju za stabilnost, mir i siguran život. Prema njegovom mišljenju, to je ono što će opredeliti ljude, a ne neki "trač i galama".

"Verujem da će ovi izbori doneti stabilne institucije Republici Srpskoj, stabilnu vlast i stabilno vršenje obaveza i poslova. Oni koji dobiju izbore biće dodatno obavezni narodu da u nezgodnim vremenima u čitavom svetu i u Evropi nađu najbolja rešenja i daju odgovore na izazove koji nimalo neće biti laki", istakao je Dodik.

On je dodao da je narod razumeo i shvatio da jedino okupljanje, mir i stabilnost mogu osigurati sigurnu budućnost.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Kandidat za člana Predsedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić kaže da nakon izbora očekuje puno posla. Komšić, aktuelni član Predsedništva BiH je kao predstavnik Hrvata u ovo najviše državno telo na prošlim izborima izabran glasovima Bošnjaka, što je jedan od razloga zbog kojih su politički predstavnici hrvatskog naroda insistirali na izmeni Izbornog zakona.

Budući da do izmena izbornog zakona nije došlo ovi izbori se održavaju po starim izbornim pravilima, pa se ponovo može dogoditi da Komšić ponovo bude izabran glasovima Bošnjaka.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

On je po izlasku sa biračkog mesta u Osnovnoj škol "Vladimir Nazor" u Sarajevu rekao da će biti potrebno puno i mudrosti i hladnih glava kada se bude odlučivalo o nekim stvarima u budućnosti.

"Jer očekujem da bude nastavljeno sve ovo što je sad privremeno zaustavljeno, uprvao zbog kampanje i izbora, a svedoci smo tome ne u poslednje četiri, već osam godina", rekao je Komšić.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, nakon glasanja na Opštim izborima novinarima je rekao da veruje u pobedu i promenu u pozitivnom smislu u tom najvišem državnom telu.

"Ja ću, ako Bog da, da pobedim i uđem u Predsedništvo. Mislim da će se konstelacija promenti u pozitivnom smislu, da će biti manje onih koji prave probleme, a nešto više razumnijih snaga", rekao je Izetbegović koji je na biračko mesto u Osnovnoj školi "Nafija Sarajlić" došao sa suprugom Sebijom. Očekuje da će će se bošnjačka dijaspora u većem broju odazvati na ovim izborima.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Misli da će njegova SDA dobiti veću podršku u odnosu na prošle izbore. Na pitanje kako se danas oseća, odgovorio je: "Otprilike kao ovaj dan, veselo i sunčano".

Više nepravilnosti, žena preminula na izbornom mestu u Sarajevu

Izborni dan u BiH protiče mirno, uz brojne nepravilnosti, pa su posmatrači Koalicije “Pod lupom” do 14:30 uložili 14 primedbi, a iz Operativnog štaba akcije "Opšti izbori 2022" saopšteno je da je zaprimeljeno 19 prijava koje se odnose na incidentne situacije, od kojih je jedna za krivično delo i četiri za narušavanje jeavnog reda i mira.

Šef ovog štaba Rahman Alić je za Fenu izjavio da je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE na jednom biračkom mestu u Doboju.

Starija ženska osoba danas je preminula na biračkom mestu u Sarajevu dok je stajala u redu za glasanje. Tragični događaj desio se na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Grbavica 1, rečeno je za portal Klix u policiji. Biralište je bilo zatvoreno dok je trajao uviđaj, pa je potom nastavljeno.

Inače, Operativni štab akcije "Opšti izbori 2022", zadužen za bezbednosni aspekt izbornog procesa u BiH, formiran je u sedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Opštih izbora 2022., koja je formirana od Ministarstva sigurnosti BiH.

O tome šta su građani Sarajeva rekli u anketi reporteru Euronews Srbija o glasanju pogledajte u videu.

 

Na listićima 127 političkih subjekata

Na izbornim listićima biće ukupno 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, pa će građani moći da biraju imeđu ukupno 7.257 kandidata.

profimedia

 

Prema rečima predsednika CIK-a Suada Arnautovića, za Predsedništvo BiH overeno je ukupno 10 kandidata, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - 752 kandidata, Predstavnički dom Parlamenta FBiH - 1.230 kandidata, Narodnu skupštinu Republike Srpske - 1.429 kandidata, predsednika i potpredsednika Republike Srpske - 31 kandidat, a za skupštine kantona u FBiH  - 3.806 kandidata.

Komplikovan sistem

Ovaj veliki i komplikovan sistem produkt je Dejtonskog sporazuma potpisanog 1995. godine. Podela zemlje na dva entiteta - Federaciju BiH, u kojoj većinski žive Bošnjaci i Hrvati i Republiku Srpsku, gde većinu čine Srbi - dovela je do toga da Bosna ima tri člana Predsedništva, 14 vlada i čak 136 ministara.

profimedia

 

Među kandidatima za Predsedništvo BiH nalaze se neka već dobro poznata imena, poput Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović, a brojni bilbordi koji pozivaju na glasanje mogu se videti čak i u Srbiji.

Pored izbora za srpskog člana Predsedništva BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, glasaće se za predsednika i Parlament RS. U trci za predsednika je Milorad Dodik, dugogodišnji lider Srba iz Republike Srpske, koji se osmehuje i sa bilborda postavljenih u gradovima u Srbiji.

60.000 posmatrača

Današnje Opšte izbore u Bosni i Hercegovini nadgleda više od 60.000 posmatrača, jedan od njih je Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore očekuje da će izborni proces proteći u redu, ali isključuje mogućnost različitih vrsta manipulacija.

"Očekujem da na većini biračkih mesta izborni dan protekne u redu i u skladu sa izbornim zakonom, izbornim pravilima i podzakonskim aktima, ali na osnovu iskustva koje imamo od prethodnih izbora očekujemo različite vrste manipulacija tokom glasanja", rekao je Jovanović za Tanjug.

Kao primer je naveo porodično glasanje, glasanje u ime druge osobe, višestruko glasanje, zloupotrebu pomoći pri glasanju...

Takođe, kaže, tu su i manipulacije kod brojanja glasova kao što je dodavanje preferencija jer mi imamo preferenecijalne poluotvorene liste, invalidacija glasova za političke protivnike odnosno poništavanje glasova za političke protivnike ili korišćenje neiskorošćenih glasačkih listića kako bi se namakli glasovi.

Sve to su, dodaje, već tradicionalne, uobičajene nepravilnosti u izbornom procesu.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Važnim smatra to što je od 26 preporuka koalicije "Pod lupom", koje su implementirane u potpunosti ili delimično u izborni proces, 14 uključene u prethodnih šest meseci.

"Neke su vrlo važne za sprečavanje i nepravilnosti tako da tehnički mi zapravo imamo najbolje preduslove za do sada najpošteniji izborni dan u BiH", pojašnjava Jovanović.

Kada je reč o izlaznosti, Jovanović ističe da se puno priča o sve manjoj zainteresovanosti građana za izbore i dodaje da je, na primer, u poslednja četiri izborna ciklusa, sa izuzetkom pandemijske godine, postoji porast od 20.000 ljudi po izbornom ciklusu koji glasaju na izborima.

"Ako poredimo 1,79 miliona ljudi koliko ih je izašlo na izbore 2018. godine sa stvarnim brojem stanovnika koji danas živi u ovoj zemlji, a procena Svetske banke je 2,8 miliona, najoptimističnije procene su tri miliona, realna izlaznost na izborima ljudi koji žive u zemlji se penje čak do 64 odsto što je zapravo izlaznost na kojoj bi pozavidele mnoge druge razvijenije demokratije u svetu", rekao je Jovanović.

Kada je reč o izlaznosti mladih, naveo je da se ona kreće između 48 i 50 odsto, što je manje u odnosu na opštu populaciju u BiH, ali i dalje pola njih izlazi na izbore.

"Teško je biti optimista u pogledu izbornog rezultata"

Politički analitičar Žarko Papić iz Sarajeva za Tanjug kaže da je teško biti optimističan u pogledu izbornog rezultata. Prema njegovom mišljenu, vladajući bi trebalo da siđu s vlasti, a kao jedan od razloga za to navodi promenu strukture stanovništva u poslednje četiri godine, jer je pola miliona nezadovoljnih napustilo BiH i oni neće izaći na birališta.

"Glasački bazen za opoziciju se smanjio što je petpostavka za vladajuće da bolje prođu nego što bi možda prošli u normalnim okolnostima", rekao je Papić.

Kao osnovni problem u BiH, Papić ističe to što ne postoji snaga, želja ni volja da se razgovara i dogovori oko toga šta bi bila stvarna rešenja da bi ta država ostala demokratska, sa, kako kaže, nacionalnom i građanskom ravnopravnošću.

Tvrdi da vlast "sistemski kupuje izbore", navodeći da je u poslednja dva meseca, u oba entiteta, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, oko 140 miliona evra podeljeno kao jednokratna pomoć penzionerima, socijalno ugroženima...

S obzirom na to da do promene izbornog zakona nije došlo, Papić ukazuje na najavu da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao da nametne promene tog zakona noć posle zatvaranja glasačkih kutija ili dan kasnije što će, dodao je, verovatno uticati na ozbiljne probleme u implementaciji izbornih rezultata.

Na pitanje gde se vode suštinske borbe na ovim izborima, sagovornik Tanjuga kaže da se u simboličkom smislu velika borba vodi oko izbora članova Predsedništva BiH.

Potpuno nepravednim smatra to što je aktuelni član Predsedništva BiH i lider Demokratskog fronta Željko Komšić, kao hrvatski predstavnik u ovom najvišem državnom telu na prošlim izborima izabran glasovima Bošnjaka.

Pojašnjava da su Komšićevi politički programi potpuno usmereni na bošnjačko izborno telo i da on ni na koji način ne komunicira sa svojom formalnom izbornom bazom, što bi trebalo da budu građani hrvatske nacionalnosti.

Ističući to kao glavni problem, Papić kaže da je sada u Federaciji BiH situacija takva da izgleda da su se HDZ, vodeća partija kod Hrvata, i Hrvatski narodni sabor, velika koalicija hrvatskih partija, na neki način povukli iz borbe za to mesto i bore se za većinu u Domovima naroda da bi na neki način sačuvali da Hrvati imaju politički subjektivitet.

"Šta će Šmit uraditi, ja ne znam, ali ono što jeste rešenje za BiH, govorim o postojećem Ustavu i izbornom sistemu, mora se ojačati pozicija Zastupničkog doma u odnosu na Dom naroda. Dakle, smanjiti nadležnosti Doma naroda", rekao je Papić.

Smatra da se mora naći mehanizam pozitivne diskriminacije za "manjinsku naciju, što su Hrvati".

"Koja je to pozicija? Kako? Ja to stvarno ne znam, ali nije nemoguće naći. Tako bi se BiH stabilizovala, a do tada ćemo živeti u permanentnoj krizi", naveo je Papić.

Komentari (0)

Evropa