Region

Obrađeni podaci sa 90 odsto birališta u Republici Srpskoj: Razlika između Dodika i Trivić 28.000 glasova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

08:13

Obrađeni podaci sa 90 odsto birališta u Republici Srpskoj: Razlika između Dodika i Trivić 28.000 glasova
Obrađeni podaci sa 90 odsto birališta u Republici Srpskoj: Razlika između Dodika i Trivić 28.000 glasova - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U Bosni i Hercegovini su održani do sada možda najneizvesniji opšti izbori na kojima su birani članovi Predsedništva BiH, kao i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, parlamentima dva entiteta, ali i deset kantona u Federaciji BiH. Dan kasnije neke ključne pozicije i dalje su bile neizvesne, pogotovo jer su u trci za predsednika Republike Srpske i Milorad Dodik i Jelena Trivić proglasili pobedu. Ipak, rezultati Centralne izborne komisije na više od 80 odsto biračkih mesta pokazali su da Dodik ima prednost od oko 30.000 glasova. 

Ovi izbori održavani su u jeku možda najteže krize u ovoj zemlji od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a doneli su i jedno od iznenađenja - poraz Bakira Izetbegovića u trci za bošnjačkog člana Predsedništva. 

Ključni događaji

  • I Dodik i Trivić proglasili pobedu
  • Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 81,9 odsto obrađenih biračkih mesta, Dodik je u prenosti sa 48 odsto sprema 42 odsto koliko ima Trivić
  • Iz PDP najavljuju da će tražiti ponavljanje izbornog procesa na nivou cele Republike Srpske
  • Bakir Izetbegović poražen u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH
  • Pobednik u trci za bošnjačkog člana Predsedništva Denis Bećirović u prvom obraćanju poslao i poruku Beogradu
  • Željka Cvijanović, prema preeliminarnim rezulatatima biće prva žena u Predsedništvu
  • Željko Komšić ostaje hrvatski član Predsedništva 
  • Visoki predstavnik Kristijan Šmit tik po zatvaranju birališta proglasio je izmene Izbornog zakona

Sve podatke o izborima u BiH i preeliminarnim rezulatima pratite u našem LIVE blogu. 

22.50 Šmit: Odluku o izmeni zakona sam doneo da sprečim blokadu u Federaciji BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kazao je da je odluku da nametne izemen Izbornog zakona doneo kako bi se u Federaciji izbegle blokade u formiranju nove vlade.

"Druga stvar, da se ne imenuju više sudije. Pokušava se to iskoristiti kao instrument pregovora za neke druge stvari. To je razlog zbog čega. Samo evo ako pogledam državni nivo, presudu Sejdić - Finci i ostala pitanja, kako ćemo se odnositi prema diskriminaciji, kako ćemo je sprečiti, to su tačke koje još moraju drugi da odluče. A zbog čega sam to sada uradio, znate, bila je vrlo žustra diskusija u julu kada se diskutovalo o predlozima iz moje kuće, OHR-a. Tada sam svesno odlučio da razgovaram sa ljudima i sa kritičarima, onima koji su bili kritički nastrojeni, ali da ne donesem nikakvu odluku koju bi neki mogli koristiti kao instrument za dobijanje izbora", naveo je Šmit.

21.30 Plenković o izboru Komšića: Nezdrava poruka za odnose konstitutivnih naroda


Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je izbore u BiH, te je čestitao Borjani Krišto, kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka okupljenih u HNS-u za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.
 
"Došlo je ponovno do preglasavanja gde su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za (Željka) Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda", kazao je Plenković.

20.30 CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, pa tek onda za Republiku Srpsku

Dodik je večeras rekao da je sve vreme imao podatke o svojoj pobedi za predsednika Republike Srpske, te da se protekle izborne noći nije oglašavao zbog ozbiljnosti. On je rekao da je SNSD ostvario izvanredan izborni rezultat i da veruje da će ga popraviti. "Podaci CIK-a se podudaraju da našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mjesta koji su potpisani. Mi smo se opredelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni", istakao je Dodik.

Kaže da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsednika Srpske. "Tako da su rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića. Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobedu na izborima", rekao je on.

19.00 Dodik: Orban mi čestitao pobedu

18.45 Cvijanović, Bećirović i Komšić ubedljivo pebidili protivkandidate za mesto u Predsedništvu

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 298.197 glasova ili 52,67 odsto nakon obrađenih 92,72 odsto biračkih mesta u Republici Srpskoj, najnoviji su preliminarni podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Prema ovim podacima, kandidat SDS-a Mirko Šarović osvojio je 203.265 ili 35,90 odsto glasova, dok je kandidat DNS-a Nenad Nešić osvojio 31.409 glasova, što je 5,55 odsto ukupnog broja prebrojanih glasova u Republici Srpskoj, prenela je Srna.

Kandidat koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu" za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović osvojio je 285.108 ili 57,20 odsto glasova, prelimirani su i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon obrađena 3.003 biračka mesta u Federaciji BiH ili 90,51 odsto.

Kandidat Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić prema najnovijim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH osvojio je 194.605 ili 54,21 odsto glasova, nakon obrađenih 3.003 ili 90,51 odsto biračkih mesta.

Njegov protivkandidat iz HDZ-a BiH Borjana Krišto prema ovim podacima osvojila je 164.395 glasova što je 45,79 odsto do sada prebrojanih glasova.

18.35 Čeka se proglašenje pobednika na izborima u Republici Srpskoj, pogledajte javljanje reportera Euronews Srbija iz Banjaluke

Euronews

17.59 Komšić u prednosti u odnosu na Krišto

Prema 90,51 posto obrađenih biračkih mesta kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić je osvojio 194.605 glasova, dok je Krišto osvojila 164.305 glasova, što pravi razliku u više od 30 hiljada glasova u Komšićevu korist.

Ostalo je da se obradi još 315 biračkih mesta, no kako stvari stoje, ova prednost koju je Komšić ostvario ostat će nedostižna za kandidatkinju HDZ-a Borjanu Krišto.

17.30 Obrađeno 90 odsto glasova, Dodik u prednosti u odnosu na Trivić

Prema podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 90 odsto obrađenih glasova u Republici Srpskoj u trci za predsednika vodi lider SNSD-a Milorad Dodik sa 48,36 odsto glasova, dok njegova protivkandidatkinja Jelena Trivić ima 43,27 osvojenih glasova.

Centralna izborna komisia u BiH

 

17.00 Na izbornom mestu u Hodžićima biće ponovljeni izbori u nedelju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je sednici održanoj danas donela Odluku o odlagannju i raspisivanju izbora za biračko mesto  007B051 “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, s obzirom da 02. oktobra izbore na tom biračkom mestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Oni će se održati u nedelju, 09. oktobra.

Glasački listići sa biračkih mesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

16.50 Budimir: Najveći pobednik izbora je SNSD

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir ocenio je danas da je najveći dobirnik izbora u Republici Srpskoj Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"SNSD je napravio neverovatno dobar rezultat na nivou Bosne i Hercegovine kada je reč o parlamentarnoj skupštini, ali i na nivou Republike Srpske", kazao je Budimir Tanjugu. Kako je naveo, na 90 odsto prebrojanih glasova 31.000 glasova je u korist Dodika što je, kako je ocenio, nepopravljiva razlika za bilo kog drugog kandidata.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

16.30 Milanović: Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsedništva BiH - to se zove prevara

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas nepotpune rezultate Opštih izbora u BiH i ponovio da će, podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

"Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsedništva BiH - to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno", naveo je Milanović, preneli su sarajevski mediji.

15.41 Tužilaštvo i SIPA dobili 27 prijava o izbornim neregularnostima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i bezbjednost (SIPA) primili su i evidentirali 27 prijava građana koje su povezane s nezakonitostima u izbornom procesu širom Bosne i Hercegovine, javlja Klix. 

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima. Takođe, prijave su se odnosile i na nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacionim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

14.33 Ko je Jelena Trivić - političarka koja je stala na crtu Dodiku? 

Prvi put posle 20 godina ankete u Bosni i Hercegovini pokazivale su da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ima ozbiljnog rivala. U trci za predsednika Republike Srpske njemu je u nedelju na crtu stala Jelena Trivić, potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) koja je, kako pokazuju preliminarni rezultati, Dodikovu vlast ozbiljno i zaljuljala. Detljnije pročitajte u posebnom tekstu

14.20 Bivši član CIK-a za Euronews Srbija o prigovorima PDP-a i šansama da se izbori ponove

Bivši član CIK Vehid Šehić rekao je za Euronews Srbija da je, nakon najave PDP-a da će cilja ponavljanje izbora na celoj teritoriji RS zbog izborne krađe, sve u rukama te stranke i, pre svega, CIK-a. Kako je objasnio inicirati celokupno ponavljanje izborna nije lake, i za očekivati je da se proces bazira na pojedina biračka mesta.

"CIK može i mora poništiti glasanje ako nepravilnosti mogu uticati na konačne rezultate izbore. To je zakonska odredba, videćemo šta će se utvrditi", rekao je on dodajući da treba videti kakve će prigovore PDP podneti. 

Upitan koliko bi taj proces mogao da traje, on je istakao da su rokovi kratki.

"Tu su kratki rokovi, može se u roku od 7 dana od održavanja zakazati novo glasanje, a ne sme preći rok od 30 dana. U tom roku se mora uraditi sve kako bi CIK mogao da proceni.
Dve je u rukama CIK i PDP, ako ponude dokaze iz kojih postoji osnov sumnje da je bilo kršenja izbornih propisa", rekao je Šehić za Euronews Srbija.  

Detljnije pogledajte u videu: 

Euronews

12.08 PDP: Jelena Trivić je pobedila i nikakva izborna krađa nas neće zaustaviti

U stranci PDP održana je konferencija za novinare, a iz ove stranke tvrde da je kadidatkinja te stranke na izborima za predsednika Republike Srpske pobedila. Tvrde da je izborni proces kontaminiran, zloupotrebljen, i da neće odustati od toga da to i dokažu.

Jelena Trivić je istakla da je ceo izborni proces bio kontaminiran i istakla nelogičnosti na nekim  biračkim mestima gde nije imala nijedan glas.

"Tačka preokreta desila se tokom noći, kad je CIK saopštio da nisu jasni rezltati jer birački odbori nisu dostavili na vreme u rezultate u sistem. U jednom trenutku sve je stalo", rekla je ona.

Euronews

Ona je istakla da će tražiti da se izborni proces ponovi na nivou cele Republike Srpske. 

Lider PDP-a, Branislav Borenović, izjavio je da je kandidat PDP Jelena Trivić, pobedila Milorada Dodika.

"Mi ne odustajemo. Šta se to desilo tokom noći, ispitaćemo. Odustati nećemo. Pravni tim PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK BiH. Pogledajte, 30.000 nevažećih glasačkih listića prema jutrošnjim podacima CIK. Postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsednika RS u najvećem delu RS", rekao je Borenović

11.08 Kakve su reakcije na izborne rezultate u BiH, pogledajte u novoj Kocki

Euronews TV

10.29 Tomić: SDA ostaje najjača partija, imaće ko da zastupa njihove principe

Lider SNSD Milorad Dodik moraće da se nosi sa teretom da je razlika koju je Željka Cvijanović napravila u trci za Predsedništvo BiH u odnosi na njenog rivala daleko veća nego razlika između Dodika i Jelene Trivić, rekao je za Euronews Srbija Slađan Tomić, novinar portala Buka.

Komentarišući izborne rezultate, Tomić je istakao da s obzirom na to da nisu svi glasovi prebrojani, da je sve i dalje sve moguće, ali i da nije prvi put da opozicija proglasi pobedu, a da se na kraju, nakon objave konačnih rezultata, utvrdi da su izgubili.

Kada je reč o Denisu Bećiroviću on ističe da njegova pobeda nije neočekivana.

"Podržalo ga je 11 stranaka, SDA se suočava s brojnim aferama i na kraju krajeva Bećirovića podržavaju minimalno tri stranke nastale cepanjem SDA. Šta će se tačno promeniti ne bih previše očekivao, pogotovo što funkcija u Predsedništvu osim donošenja budžeta, vošenje spoljne poltiike nema neku preteranu funkciju", rekao je on.

Tomić, međutim, naglašava da SDA ostaje najjača partija.

"Komšić se najviše pokazao najviše kao kandidat SDA. Ne trebamo se plašiti za principe SDA u Predsedništvu jer njih će imati ko da zastupa", rekao je on.

Euronews

10.14 Hrvatski mediji o porazu Izetbegovića 

Kandidat vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović je na Opštim izborima u BiH doživeo potpuni debakl i to što je sin slavnog oca ovog puta nije bilo dovoljno da ga ponovno dovede do fotelje u Predsedništvu BiH, piše hrvatski portal Index u prvoj analizii dan nakon izbora i dodaje da je to zato što je lider SDA postao, kako kažu, prilično neomiljena figura među Bošnjacima.

U prvim analizama nepotpunih preliminarnih rezultata Opštih izbora u BiH za Predsedništvo u centru pažnje je poraz lidera SDA Bakira Izetbegovića za koji mediji kažu da je i poraz dinastije Izetbegović koja ovom zemljom vlada otkad je Bosne i Hercegovine.

Prema pisanu zagrebačkog Večernjeg lista, nekima je ovo bilo iznenađenje, ali ko, kako kažu, prati zbivanja u političkom životu BiH jasno je da je pobeda Denisa Bećirovića zaslužena i da bi, da Željko Komšić nije ponovo odlučio da uzurpira hrvatsku poziciju u Bosni i Hercegovini u Predsedništvu glasovima Bošnjaka, pobeda kandidata kojeg je podržalo sedam stranaka protiv SDA bila bi još uverljivija.

9.56 Prvi rezultati za parlament BiH

SDA i SNSD osvojile su najviše glasova za Parlament BiH, prema preliminarnim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK).

Nakon 62 posto obrađenih biračkih mesta iz FBiH, SDA je uvjerljivo prva sa 140.436 glasova ili 24,87 odsto. Druga je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 109.743 ili 19,43 posto. Treći je SDP koji je dobio 70.145 ili 12,42 posto. Demokratska fronta je na 9,49 posto a Narod i pravda na 7,44 posto. Iznad praga od tri odsto su još koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka i HDZ 1990 – HNP.

Kada je reč o strankama iz RS-a, nakon 80 odsto prebrojanih mesta, najviše glasova za državni parlament dobio je SNSD - 202.312 ili 42,44 odsto. Drugi je SDS sa 89.763 ili 18,83 posto. PDP je treći sa 53.257 sa 11,17 odsto.

9.33 Novi podaci CIK: Dodik na 48 odsto, Trivić 42

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsednika Republike Srpske prema kojima je kandidat SNSD Milorad Dodik osvojiio 48,80 odsto podrške, dok je kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila 42,69 odsto. Ovaj rezultat je saopšten na osnovu 81,91 odsto obrađenihh biračkih mesta.

Promo

 

9.29 Novi podaci CIK: Komšić vodi u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Na osnovu skoro 85 odsto prebrojanih glasova, u vođstvu za hrvatskog člana Predsedništva je Željko Komšić, koji je sinoć i proglasio pobedu.

Prema podacima CIK-a, Predsedništvo BiH činiće Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Promo

 

9.22 Topić za Euronews Srbija o rezultatima izbora u RS: Mislim da će brojanje trajati u nedogled

U ovom trenutku jako je teško prognozirati kako će na kraju izgledati rezultati izbora za predsednika Republike Srpske, kaže za Euronews Srbija politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić i dodaje da misli da će "brojanje trajati u nedogled".

Kako je ona istakla, rezultati koji su poznati su oni koje su dale političke partije, a ne Centralna izborna komisija, što znači da je CIK "troma i spora" i da se "loše pripremila za ove izbore". Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews

9.00 Euronews Srbija i u Banjaluci

Reporter Slaven Dimitrić pratio je izbornu noć u Banjaluci gde je i dalje rezultat neizvesan.

Euronews

8.47 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Sarajeva

Kako javlja reporter Euronews Srbija Stefan Goranović, koji je pratio izbore u Sarajevu, malo ko je očekivao onakav izborni dan, pogovoto kada je reč o završnici. 

Euronews

8.30 Reakcije na Šmitovu odluku

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs napisao je da su odluke Kristijana Šmita bile neophodne i hitne kako bi se osigurali suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

I ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Džulijan Rajli napisao je da su ovlašćenja visokog predstavnika i dalje potrebna u BiH jer ne postoji politička volja unutar same zemlje da sprovođenje Dejtonskog sporazuma bude u interesu svih naroda u BiH. On kaže da će ove odluke osigurati napredak i stabilnost. 

Opširnije pogledajte u Kocki:

Euronews TV

8.17 EU o izmenama Izbornog zakona: Isključivo odluka visokog predstavnika

Delegacija Evropske unije reagovala je na nametanje izmena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnik Kristijan Šmit. Naveli su da je to isključivo odluka visokog predstavnika. Opširnije u posebnoj vesti.

8.15 SNSD: Dodiku 31.000 glasova više od Trivić

Iz SNSD-a jutros su objavili da novi podaci potvrđuju pobedu njihovih kandidata, Milorada Dodika za predsednika RS-a i Željke Cvijanović za člana Predsedništva BiH.

"Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobedu. Predsednik RS-a Milorad Dodik osvojio je 31.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Član Predsedništva Željka Cvijanović osvojila je 95.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata", objavili su jutros na Tviteru.

08.01 I Dodik i Trivić proglasili pobedu 

Možda najneizvesnija trka vodi se za poziciju predsednika Republike Srpske. Dva kandidata - Milorad Dodik koji je godinama na ključnim pozicijama u RS, a poslednje na poziciji člana Predsedništva BiH i kandidatkinja opozicije PDP Jelena Trivić - proglasili su pobedu. Sada se čekaju novi rezultati CIK koji bi barem delimično trebalo da razjasne situaciju. 

Prvo je pobedu proglasila Trivić, dok je Dodik sve vreme na Tviteru objavljivao njihove, stranačke podatke u preeliminarnim rezultatima prema kojima je on u vođstvu.  

Trivić se proglašavajući pobedu obratila rečima da je narod uspeo da prosudi šta je dobro, a šta ne.

Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

 

"Da, ovo je bila pobeda naroda", rekla je Trivić i dodala da ovo ne treba da bude njena lična pobeda, već pobeda za Republiku Srpsku. Navela je da je Srpkinja, ali da će brinuti o svim narodima koji žive u Republici Srpskoj.

Dodik je, s druge strane, pobedu pradlasio duboko iza ponoći kada je objavio da je on pobedio u trci za predsednika Republike Srpske i zahvalio svima koji su glasali. On je kazao da je prebrojano 620.000 glasova, te da je njemu pripalo više od 270.000 glasova.

"Sada možemo biti ozbiljni kada kažemo da je kandidat SNSD-a, tj. ja pobedio", rekao je on. 

On je kazao da se trudi da da tačne podatke za predsednika RS. "Mi smo na mestu predsednika republike u značajnoj prednosti", rekao je on i da je razlika između njega i Trivić nedostižna. 

07.45 Ko će činiti Predsedništvo: Pitanje hrvatskog člana

Mada je Željko Komšić sinoć proglasio je pobedu u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH, rezultati koje je kasno sinoć saopštila Centralna izborna komisija pokazivali su nešto drugačiju situaciju, mada je reč o uzorku od 54. odsto. 

Naime, prema preliminarnim rezultatima izbora za članove Predsedništva BiH Centralna izborna komisija je saoštila da je u trci za hrvatskog člana Komšić je osvojio 48 odsto glasova, a Krišto je osvojila 51,36 odsto. Prethodno je Komšić proglasio pobedu i isekao tortu, ali je rekao da će se ipak sačekati precizno, da se vide konačni rezultati.

Euronews/Goran Srdanov

 

Kada je reč o preostala dva člana, prema preeliminarnim rezulatima, nema mnogo dilema. Kako je navela CIK,   u trci za bošnjačkog člana je pobedio Bećirović koji je osvojio 55,78 odsto glasova, a Izetbegović 39,31 odsto. dok je u trci za srpskog člana prema sadašnjim podacima pobedila je Cvijanović sa 51 odsto, a Šarović 36 odsto. 

07.40 Cvijanović na korak da postane prva žena u Predsedništvu BiH

Željka Cvijanović proglasila je pobedu u trci za člana Predsedništva BiH iz RS. Cvijanović je, kako je izjavio portparol SNSD-a Ratko Kovačević, napravila za Šarovića, koji joj je glavni protivkandidat, nedostižno vođstvo. Kovačević je naveo da je obrađeno 75 posto biračkih mesta i da je Cvijanović osvojila oko 240.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 160.000 glasova. Protivkandidati Cvijanović, za mesto člana Predsedništva BiH iz RS bili su predsednik SDS-a Mirko Šarović, DNS-a Nenad Nešić, potpredsednik SDP-a Vojin Mijatović i Borislav Bjelić iz stranke Život. Ako ovi rezultati budu zvanično proglašeni, biće to istorijska pobeda Cvijanovićeve, koja će postati prva žena članica Predsedništva BiH. 

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

07.39 Bećirović se u prvoj poruci obratio Beogradu

Kandidat SDP-a i ujedinjene opozicije Denis Bećirović proglasio je svoju pobedu na izborima za predstavnika Bošnjaka u Predsedništvu. U svojoj prvoj poruci, kada je proglasio pobedu, on se obratio Beogradu. 

"Obraćam se Beogradu, vreme je da sarađujemo, da nemamo više nijedno otvoreno pitanje", rekao je Bećirović. 

07.34 Prvo iznenađenje večeri: Poraz Izetbegovića

Lider SDA Bakir Izetbegović priznao je sinoć izborni poraz u trci za člana Predsedništva BiH. On je istakao da je problem bio u tome što je njegovog protivkandidata Denisa Bećirovića podržalo više partija. Nije hteo da komentariše odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita, već je naveo da će se tim povodom ta stranka obratiti sutra. 

Tanjug AP/Armin Durgut

 

07.30 Šmit u izbornoj noći nametnuo izmene Izbornog zakona

Uvod u burnu izburnu noć, koja je i naredno jutro dočekala bez potpune izvesnosti po pitanju ključnih pozicija vlasti u RS, ali i Predsedništvu BiH, bio je potez visokog predstavnika Kristijana Šmita. On je sinoć, tik što su zatvorena birališta nametnuo je izmene Izbornog zakona. O tome opširnije pročitajte u odvojenoj vesti

 

 

07.27 Izlaznost na izborima 50 odsto, u Republici Srpskoj 53 odsto

Na Opštim izborima u BiH izlaznost iznosi 50 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK). Predsednik CIK Suad Arnautović napomenuo je da nedostaju brojevi sa biračkih mesta koja još nisu zatvorena. On je podsetio da je 2018. godine odziv na izborima u BiH bio 54,02 odsto.

U Federaciji BiH na današnjim izborima je glasalo 48 odsto birača, u Republici Srpskoj 53 odsto, a u Distriktu Brčko 44 odsto. U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u RS i pet u Distriktu Brčko. 

Šta se dešavalo juče tokom dana i u izbornoj noći pročitajte u prethodnom LIVE blogu Euronews Srbija. 

 

Komentari (0)

Evropa