Region

Ko je Jelena Trivić: Političarka iz Republike Srpske koja je stala na crtu Dodiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

13:56

Ko je Jelena Trivić: Političarka iz Republike Srpske koja je stala na crtu Dodiku
Ko je Jelena Trivić: Političarka iz Republike Srpske koja je stala na crtu Dodiku - Copyright Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put posle 20 godina ankete u Bosni i Hercegovini pokazivale su da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ima ozbiljnog rivala. U trci za predsednika Republike Srpske njemu je u nedelju na crtu stala Jelena Trivić, potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) koja je, kako pokazuju preliminarni rezultati, Dodikovu vlast ozbiljno i zaljuljala.

Iako je prvobitno proglasila pobedu, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije ostala je iza Dodika za svega nekoliko procentnih poena. Za taj rezultat ona trvdi da je posledica niza neregularnosti, a zbog "izborne krađe" najavljuje da će ciljati da se izbori ponove u celokupnoj Republici Srpskoj.

Ipak, Jelena Trivić u svakom slučaju ostaje jedino ime na listi od čak 31 kandidata za predsednika Republike Srpske koje je uspelo da se približi Dodiku i zbog kog je ovaj političar, kako se činilo, tokom izborne noći bio uzdržaniji nego ikada pre kada je reč o iznošenju izbornih rezultata.

Ko je Jelena Trivić? Doktorka ekonomskih nauka i univerzitetska profesorka koja je, prema ocenama studenata, nekoliko puta proglašavana za najboljeg predavača. U politiku je, međutim, ušla zbog, kako kaže, "želje za promenom u društvu", pa je trenutno aktuelna poslanica Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsednica opozicione PDP.

Ne(moguće) iznenađenje

"Predali smo kandidatske liste za sve nivoe vlasti. Ja kao kandidat, ne samo PDP-a nego i šireg fronta stranaka, a pre svega naroda, mogu reći da ćemo voditi pozitivnu i dostojanstvenu kampanju u kojoj mi nećemo pljuvati i prljati druge, ali ćemo znati kako da se branimo", poručila je Trivić prilikom predaje kandidatske liste PDP za Opšte izbore. Kako je poručila, trka neće biti neizvesna jer veruje u pobedu.

Kako je tada rekla, iz PDP žele promene u RS, bolju ekonomiju, smirivanje političkih strasti, bolje zdravstvo, bolje obrazovanje, bolju poljoprivredu, a preduslov svega toga je pobeda nad korupcijom. Reč je o stranci iz čijih redova je i Mladen Ivanić koji je upravo kandidata SNSD 2014. godine pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva BiH.

I upravo to je dovelo da praktično od samog starta glavni rivali sa poziciju predsednika Republike Srpske budu Dodik i Trivić. Iako se nisu susretali oči u oči, kampanja se vodila na drugim frontovima, a neretko su pljuštale optužbe sa jedne i sa druge strane. 

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Ankete, međutim, čak ni do dana izbora nisu uspevale da najpreciznije odrede favorita, te su različita istraživanja uglavnom i naginjala na dve različite strane. Neizvesnost oko toga ko će pobediti protegla se duboko u izbornu noć, a i Trivić i Dodik proglasili su pobedu.

Tek nakon objave prvih preliminanih rezultata Centralne izborne komisije postalo je jasnije da Trivić za Dodikom zaostaje oko 30.000 glasova. Ipak, kako je za Euronews Srbija rekao Slađan Tomić, novinar portala Buka, lider SNSD moraće da se nosi sa tim teretom.

"Lider SNSD Milorad Dodik moraće da se nosi sa teretom da je razlika koju je Željka Cvijanović napravila u trci za Predsedništvo BiH u odnosi na njenog rivala daleko veća nego razlika između Dodika i Jelene Trivić", rekao je on.

Iz PDP, međutim, zasad ne priznaju izborne rezultate, a na danas održanoj konferenciji za novinare navedeno je da je postojao niz neregularnosti, da je Jelena Trivić pobedila, te da će tražiti da se ceo izborni proces ponovi na nivou cele Republike Srpske. 

Korak u politiku

Jelena Trivić rođena je u Banjaluci 1983. godine. Kako piše banjaluka.net, osnovne studije završila je 2006. na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci kao jedan od najboljih studenata generacije. Magistarske studije završila je 2007. na Ekonomskom fakultetu u Bolonji. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Nov protekcionizam u uslovima ekonomske krize" odbranila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u novembru 2013.

Karijeru je započela u Balkan Investment Banci u Banjaluci. Godine 2007. počela je da radi kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. U zvanje docenta izabrana je 2014. godine i predaje studentima na Katedri za međunarodne ekonomske odnose. Nekoliko puta je proglašavana za najboljeg predavača.

Promo

 

Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima u regionu i svetu i objavila je više od 30 naučnih radova u domaćim ali i stranim publikacijama. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u toku studija i za bavljenje naučnim radom.

Uprkos uspešnoj akademskoj karijeri, kako se navodi, Jelena Trivić odlučila je da se bavi politikom zbog, kako kaže, "želje za promenom u društvu".

Javno je podržala grupu "Pravda za Davida" u borbi za istinom o smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića, a oštro je osudila reakcije MUP-a Republike Srpske koji su uhapsili građane okupljenje na Trgu Krajine, uključujući i roditelje nastradalog mladića.

Članica je Ekonomskog saveta i Glavnog odbora Partije demokratskog progresa u Banjaluci. Na Opštim izborima 2018. godine izabrana je za poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, kada je izjavila da će se odreći plate koju je primala na Ekonomskom fakultetu.

Govori engleski i italijanski jezik. Udata je i majka dva sina.

Preporuka za vas

Komentari (2)

HOREYA

03.10.2022 14:45

Ovo mi sve više liči na stil Beloruske kanidatkinje ili stil Majdan. Opasne se igre odvijaju. zapad igra na sve karte.

Lale

03.10.2022 17:28

Zna li se koje je čkole završio Mile?

Evropa