Evropa

Borelj: EU pozdravlja održavanje izbora u BiH i poziva nadležne da se pozabave navodima o nepravilnostima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

18:17

Borelj: EU pozdravlja održavanje izbora u BiH i poziva nadležne da se pozabave navodima o nepravilnostima
Borelj: EU pozdravlja održavanje izbora u BiH i poziva nadležne da se pozabave navodima o nepravilnostima - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Džozef Borelj pozdravio je danas održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini u ime EU i dodao da je navažnije da se izbori sprovode u skladu sa evropskim standardima.

"EU pozdravlja održavanje opštih izbora u BiH koji su sprovedeni u nedelju. Prioritet svih nas je da oni budu u skaldu sa evropskim standardima, jer je to jedna od ključnih stvari koja je navedena u mišljenju Evropske komisije a povodom zahteva BiH za članstvo evropskom bloku", poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Prema preliminarnim nalazima i zaključcima misije za posmatranje izbora OEBS, izbori su u celini bili konkurentni i dobro organizovani, ali i obeleženi nepoverenjem građana u javne institucije, a u izveštaju se pominju i etničke podele", rekao je Borelj.

Kako je naveo, EU podstiče nadležne organe da se pozabave navodima o nepravilnostima kako bi se obezbedilo potpuno poverenje u izborne rezultate i izbornu administraciju.

"Građani BiH iskoristili su svoje demokratsko pravo da glasaju za vlast, a oni će sada imati odgovornost da ispune njihovu težnju koja uključuje integraciju u EU, ekonomski prosperitet, kao i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresora u vezi rata u Ukrajini", naveo je Borelj.

Kaže da je EU upućena u odluku visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita da na dan izbora izmeni Ustav Federacije BiH i Izborni zakon i podseća da njegova izvršna ovlašćenja treba koristiti isključivo kao krajnju meru, kako kaže, protiv nepopravljivih i nezakonitih radnji.

"Nakon verifikacije rezultata izbora, EU očekuje od svih politikih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavaljanju funckcionalnih zakonodavnih tela i vlada na državnom, etitetskom i kantonalonm nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU. Ovim povodm EU poziva na duh saradnje između novoizabranih lidera BiH", kazao je Borelj.

On je podsetio da je Evropsko veće 23. juna izjavilo da je spremno da da status kandidata BiH i pozvalo Evrospku komisiju da izveštava o implementacji 14 ključnih prioriteta sa posebnom pažnjom na one koje se odnose na skup reformi zemlje. Kako je dodao, EU ponavlja sovju nedvosmislenu posevećenost perspektivni BiH kao jdinstvenoj, posevećenoj i suverenoj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa