Region

Euronews Srbija u selu gde je Jelena Trivić odrasla, a nije dobila ni glas: "Upisivao sam glasove protivkandidatu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Slaven Dimitrić

04/10/2022

-

19:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati glasanja za predsednika Republike Srpske u selu Krajišnik došli su u centar pažnje nakon što je Centralna izborna komisija objavila da u tom mestu kandidatkinja Partije demokratskog procesa Jelena Trivić nije osvojila nijedan glas.

Ne bi to bilo toliko neobično, da to nije rodno mesto njene majke, selo u kojem je odrasla, i čiji meštani tvrde da su glasove dali upravo Jeleni Trivić. Ipak, prema podacima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji, kandidat Milorad Dodik osvojio je 141 glas, kandidat Zoran Kalinić 137, a Jelena Trivić - niti jedan.

Za Euronews Srbija iz Gradske izborne komisije Gradiška navode da je za daje postupanje nadležna Centralna izborna komisija i da će to telo odlučiti da li će se gasovi ponovo brojati.

"Kradu nas 20 godina, ali ovo je bila direktna provokacija"

Stanovnici Krajišnika vidno su nezadovoljni rezultatima i sigurni su da je u pitanju izborna krađa.

Penzionerka Stana Sasančanin iz ovog sela rekla je da je situacija nakon izbora "sve šokirala".

"Ovo što je bilo u Krajišniku to nas je sve šokiralo, da Jelena nije dobila nijedan glas, a njena mama rođena ovde, ona ovde odrasla, svi je volimo. Najmanje nas 150 je glasalo za nju. U čudu smo, svi su bili šokirani", navela je ona.

Sanja Mirjanić takođe iz Krajišnika rekla je za Euronews Srbija da je u susednom selu, Čelincu, rođen i Jelenin muž i da su to "njena dva sela".

"Jasno nam je da postoji krađa, jasno nam je sve, kradu nas 20 godina, ali ovo je bila direktna provokacija, da nam kažu baš Krajišnik i Čelinac po nula glasova", ističe Sanja Mirjanić.

Takođe, iz Partije demokratskog procesa čiji je Trivić bila kandidat najavili su proteste upravo zbog tvrdnji da je na izborima u RS bilo krađe. Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović najavio je danas da će protest organizovati u Banjaluci u četvrtak.

Sa druge strane, predsednik biračkog odbora u Krajišniku Stevan Gutić koji je upisivao glasove u izbornoj noći rekao je za Euronews Srbija da jeste došlo do greške i da glasovi koji su stigli u CIK nisu tačni jer je glasove Jelene Trivić upisivao protivkandidatu Zoranu Kaliniću.

Gutić je u telefonskom razgovoru rekao da je jutros dao izjavu povodom ovih dešavanja Gradskoj izbornoj komisiji u Gradiški, koji su mu savetovali da izbegava razgovore za medije. Pretpostavka je, kaže, da će odgovarati za propuste koje su napravili svi članovi biračkog odbora kao i posmatrači.

Branislav Radinović iz Gradske izborne komisije u Gradiški rekao je da je Centralna izborna komisija obaveštena o svemu i da je ona dalje nadležna za postupanje.

"Naša sugestija izbornoj komisiji je da se izvrši ponovno prebrojavanje, po proceduri koja ide po izbornom zakonu u predviđenim  rokovima. Odluka je na Centralnoj izbornoj komisiji da oceni da li su ti razlozi dovljni da se to uradi, ali to ide za 15, 20 dana", rekao je Radnović.

U GIK nisu komentarisali da li će predsednik biračkog odgovarati zbog situacije koja je zabeležena u selu Krajišnik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa