Region

Lajčak: Situacija na Zapadnom Balkanu mnogo gora nego pre pet godina

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

17:50

Lajčak: Situacija na Zapadnom Balkanu mnogo gora nego pre pet godina
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je danas u Budvi da je situacija u Crnoj Gori i regionu "mnogo gora" nego pre pet godina i da će ovogodišnji izveštaj o napretku Crne Gore verovatno biti gori u odnosu na onaj od pre pet godina.

Kao razlog za to on je na 2BS forumu naveo pad posvećenosti evropskim vrednostima.

Lajčak je ocenio da je i regionalna saradnja gora nego tada, dodajući da svi indikatori pokazuju da su odlučnost i posvećenost reformama koje bi približile EU danas manje prisutne.

"I ja snosim odgovornost. Ne radi se o krivici, već konstatujem ono što je očigledno, ovo je samo opservacija", naveo je Lajčak.

On je rekao da je zamajac u politici proširenja, koji ranije nije bio prisutan, sada tu i poručio da EU čeka. Kako je istakao, Evropske političke zajednice ne treba se plašiti.

"Rat u Ukrajini je promenio mnogo toga, pravila, svetsku arhitekturu. Postoji jedna mnogo dobra stvar, a to je da postoji buđenje kod EU", naveo je Lajčak, preneo je portal RTCG.

Lajčak je rekao da su politički kriterijumi značajni jednako kao tehnički.

"Region nije u dobrom stanju, a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i želimo da pokažemo neki pozitivni primer Zapadnog Balkana. Moj iskreni savet regionu - hajde da manje razmišljamo šta želi EU, već da se fokusiramo na ispunjavanje svojih zadataka", naveo je Lajčak.

Takođe, on je istakao da "članstvo nije poklon".

"Morate izgraditi evropske standarde u zemljama, ali i rešavati bilateralna pitanja", kazao je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa