Region

Čekajući epilog izbora u RS: Otvaraju se džakovi, Dodik najavljuje tužbe, Cvijanović traži brojanje "uživo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Klix, Avaz

11/10/2022

-

16:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od nedelju dana od glasanja u Bosni i Hercegovini, izborni proces i dalje nije završen. Odlukom Centralne izborne komisije glasovi za izbor predsednika Republike Srpske ponovo će da budu prebrojavani, a zbog toga je lider SNSD Milorad Dodik najavio čak i krivične prijave protiv svih članova CIK-a. 

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, u trci za predsednika RS Milorad Dodik osvojio je 48,14 odsto glasova, dok je potpredsednica PDP Jelena Trivić osvojila 43,37 odsto, odnosno oko 30.000 glasova manje. Međutim, već u prvim danima nakon glasanja na videlo je počelo da izlazi sve više sumnji i nejasnoća u vezi sa izbornom noći u kojoj su i jedan i drugi kandidat proglasili pobedu.

Na hitnoj sednici Centralne izborne komisije BiH održanoj u ponedeljak donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske zbog, kako navode "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti". 

"Imali smo materijalne dokaze i video materijale gde je nesumnjivo taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora. CIK je odlučio da izda naredbu: CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distriktu za predsednika Srpske", rekao je Arnautović.

I dok ovakvu odluku pozdravlja i Trivić i njen PDP, Dodikov SNSD oštro je reagovao. Sam Dodik ovakav potez je proglasio "napadom na entitet", a novoizabrana srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović navela je da je reč o pokušaju manipulacije izbornom voljom građana i čak zatražila da se prebrojavanje snima i prenosi uživo u medijima.

Problemima u izbornom procesu, međutim, tu nije kraj. I hrvatski član Predsedništva Željko Komšić zatražio je od CIK da privremeno obustavi raspodelu mandata, a Ustavnom sudu BiH uputio je zahtev za ocenu ustavnosti izmena Ustava koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit u izbornoj noći nedugo nakon zatvaranja biračkih mesta 2. oktobra.

Ponovno brojanje i krivične prijave

Situacija sa glasovima za izbor predsednika Republike Srpske zakomplikovala se u toku izborne noći i to jer je Centralna izborna komisija Republiku Srpsku ostavila za kraj. To je ostavilo dovoljno vremena i prostora da se iz izbornih štabova čuju oprečni podaci i da mnogi pomisle na izbornu krađu. Prve navode o neregularnosti, podsetimo, iznele su partije koje su kandidovale Trivić. Predsednik SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović predali su ubrzo zahtev za ponovno brojanje glasova na nivou predsednika RS.

Kao jedan od primera navođen je slučaj sela Krajišnik u kom, prema zvaničnim podacima, Trivić nije osvojila nijedan glas. Ne bi to bilo toliko neobično, da to nije rodno mesto njene majke, selo u kojem je odrasla, i čiji meštani tvrde da su glasove dali upravo Jeleni Trivić. Ipak, prema podacima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji, kandidat Milorad Dodik osvojio je 141 glas, kandidat Zoran Kalinić 137, a Jelena Trivić - nijedan.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da je CIK u ponedeljak održao kolegijum na kojem je komisija razmotrila primedbe i prigovore na tok izbornog procesa u Republici Srpskoj za predsednika i potpredsednika Republike Srpske, te da je za odluku o ponovnom brojanju glasalo šest članova, dok je protiv bio jedan.

Trivić je navela da joj ne bi bio problem da prizna poraz na fer i poštenim izborima i dodala da nije pokradena ona, već građani Republike Srpske. Dodala je da je bilo krađe na izborima na svim nivoima BiH, te da očekuje da tužilaštva pokrenu istrage.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će danas biti podnesene krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH i dodao da je CIK doneo odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsednika Republike Srpske bez zakonskog osnova, prenosi RTRS.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

"Mi ćemo u ovom trenutku podneti krivične prijave protiv članova CIK-a pojedinačno, jer smatramo da su, shodno Krivičnom zakonu, narušili prava drugoga na fer pravni postupak, onemogućavajući da se uloži bilo kakva žalba", izjavio je Dodik.

Potpredsednica SNSD-a Željka Cvijanović, izjavila je da novo brojanje glasova sa potpunim pristupom posmatrača nije problem, ali da će njena partija zahtevati da se sve snima i uživo prenosi na medijima, s ciljem potpune transparentnosti.

"Pošto se do ponovnog brojanja došlo manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup, s ciljem potpune transparentnosti", naglasila je Cvijanović, prenosi Srna.

Ona je rekla da SNSD nema poverenja u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i da razlozi za odluku koja je doneta nisu predviđeni u zakonu.

"CIK je doneo odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske ne da bi nešto proverili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su hteli da proveravaju, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja`, već na osnovu zakona i činjenica", ukazala je Cvijanović.

Inače, ambasade SAD i Velike Britanije, Delegacija EU i Misija OEBS u BiH pozdravljaju jučerašnju odluku Centralne izborne komisije.

"Time CIK izvršava svoju odgovornost prema građanima BiH. Slobodni i pošteni izbori su temelj svake demokratije. Izborna prevara je direktan napad na osnove demokratskog društva. U potpunosti podržavamo CIK i njihov autoritet da poduzmu sve dodatne mere odgovornosti kako bi osigurali integritet i transparentnost izbora. Pozivamo sve strane da poštuju pravni proces dok CIK završava ponovno brojanje", navela je ambasada SAD na Tviteru.  

Kako je za "Avaz" rekao politički analitičar profesor Enver Kazaz, CIK BiH je "konačno odlučio da radi svoj posao".

"Nesumnjivo je da se izbori u BiH kradu, da na svakim izborima imamo više stotina hiljada tobože nevažećih listića, sam CIK priznaje da birački odbori ne rade svoj posao kako treba. Dakle, konačno jedna dobra vest iz Centralne izborne komisije", rekao je on.

CIK-u zahtev i od Komšića

A izmene koje je u toku izborne noći nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit i dalje su predmet rasprave u BiH, pa je Željko Komšić uputio Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti izmena Ustava Federacije BiH.

Kako piše Klix.ba, Šmitove izmene trebalo bi da budu primenjene odmah prilikom primene rezultata opštih izbora, a visoki predstavnik je odlučio da izmeni Ustav FBiH kako bi se izmene Izbornog zakona mogle implementirati.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

"Stupanjem na snagu izmena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, prema nametnutim odlukama Visokog predstavnika, koje su u značajnom delu neustavne, stvorilo je obavezu da se putem zahteva Ustavnom sudu BiH takve neustavne odluke stave van snage. Posebno je zabrinjavajuće da svojom nametnutom odlukom Visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je svojim nametnutim odlukama, u noći kada je obavljeno glasanje građana Bosne i Hercegovine, izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila, kao što je prevario i sve političke stranke i druge učesnike izbora, koji bi izvesno ponudili drugačije izborne liste, prilagođene tim novim pravilima", istakao je Komšić, između ostalog, u saopštenju.

On predlaže Centralnoj izbornoj komisiji da ne vrši dodelu mandata na temelju odluka visokog predstavnika, sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne obavi svoj postupak i odluči o ustavnosti pomenutih odluka.

Na današnjoj sednici Centralne izborne komisije BiH, inače, donesena je odluka i o ponovnom brojanju glasova sa 45 redovnih biračkih mesta za skupštine kantona, Parlament FBiH i BiH te NSRS, a zbog utvrđenih nepravilnosti.

Komentari (0)

Evropa