Region

Kokain iz Srbije prodavali u Hrvatskoj - 150 policajaca ih pratilo mesecima, uhapšena 34 pripadnika kriminalnih grupa

Komentari

Autor: Jutarnji list, Večernji list

20/10/2022

-

19:10

Kokain iz Srbije prodavali u Hrvatskoj - 150 policajaca ih pratilo mesecima, uhapšena 34 pripadnika kriminalnih grupa
Kokain iz Srbije prodavali u Hrvatskoj - 150 policajaca ih pratilo mesecima, uhapšena 34 pripadnika kriminalnih grupa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupno 34 osobe uhapšene su u sklopu velike policijske akcije koja je u sredu sprovedena u čak pet hrvatskih opština, a osumnjičeni su da su delujući kao organizovana grupa proizvodili i prodavali drogu. Radi se, kako Jutarnji list nezvanično saznaje, o tri organizovane grupe koje su se bavile preprodajom droge i duvana, a osim u Hrvatskoj, navode, delovali su i u inostranstvu.

Da je reč o zahtevnoj akciji potvrđuje i podatak da je učestvovalo oko 150 policijskih službenika iz kriminalističke policije, kao i iz jedinica specijalne interventne policije, prenosi Večernji list i dodaje da su osumnjičeni praćeni mesecima.

"Policijski službenici Službe za organizirani kriminal PU Osečko-baranjske operativnu akciju sprovode u saradnji sa policijskim službenicima PU Zagreb, Virovitičko-podravska PU, Vukovarsko-sremska PU i Požeško-slavonska PU, a u koordinaciji sa PU Uprava policije i Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Uhapšeno je više desetina lica i sprovođenje dokaznih radnji zbog sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljena trgovina u okviru zločinačkog udruživanja i neovlašćena proizvodnja i promet droge u okviru zločinačkog udruženja. U hapšenju osumnjičenih i sprovođenju drugih mera i radnji učestvuje oko 150 policijskih službenika kriminalističke i osnovne policije, kao i jedinica specijalne i interventne policije. Operativna akcija je rezultat višemesečnog rada Osječko-baranjske PU", saopštila je juče Osečko-baranjska Policijska uprava.

Uhapšeni su juče popodne privedeni u USKOK u Osijeku na saslušanje, nakon čega će biti poznato koliko će osoba biti optuženo za krivične prijave, odnosno predloge za određivanje istražnog zatvora. Među njima je i jedan koji je već u zatvoru, gde je nedavno bio, ali zbog izvršenja nekog drugog krivičnog dela, prenosi Jutarnji list.

Prema nezvaničnim informacijama, neki od uhapšenih osumnjičeni su za neovlašćeni uvoz kokaina iz Srbije, koji su preprodavali u Osijeku, Vinkovcima, Đakovu i Zagrebu. Zanimljivo je da je jedan od njih uhapšen u junu, na Slavonskoj magistrali sa pola kilograma kokaina ispod suvozačevog sedišta.

Za ovu akciju Opštinski sud u Osijeku izdao je brojne naloge za pretres kuća i drugih prostorija osumnjičenih osoba.

Božinović: Policija ima znanje da razbije kriminalne grupe

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, komentarišući akciju policije i Uskoka u sredu, u vezi sa zloupotrebom droga u Slavoniji, rekao je da je imala naznaka o tome je izvesno da će razbiti ovu kriminalnu grupu. 

"U poslednjih pet godina 128 zločinačkih udruženja koja se bave teškim oblicima kriminala, reč je o drogama, trgovini ljudima...", rekao je Božinović i dodao da je samo u poslednja dva dana uhapšeno skoro 50 lica u teritoriji nekoliko policijskih uprava.

Božinović je izrazio zadovoljstvo načinom na koji hrvatska policija rešava ovu vrstu kriminala i najavio da će policija i Uskok tokom dana izaći sa detaljnijim informacijama o akciji u kojoj je, prema nezvaničnim informacijama, najmanje tridesetak osumnjičenih iz tri organizovana grupe uhapšene u sredu.umešani u preprodaju droge i duvana.

Govoreći o akciji, Božinović je istakao da je policija nekoliko meseci prikupljala dokaze kako bi "stvorila supstrat" koji bi trebalo da bude dovoljan da se podigne i potvrdi optužnica i da ti ljudi odgovaraju pred pravosudnim organima.

"Izražavam zadovoljstvo načinom na koji hrvatska policija rešava ovu vrstu zločina. Zbog toga je postao prepoznatljiv i podigao letvicu efikasnosti u borbi protiv najopasnijih vrsta kriminala na visok nivo", rekao je on.

"Hrvatska ima takav položaj da je šverceri teško mogu zaobići"

Božinović je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne može da potvrdi navode da je zaplenjeni kokain bio sakriven u bananama. 

"Kada govorimo o zločinačkim udruženjima, policijskim akcijama i pretresima i hapšenjima, pored onoga što je osnovni cilj, uvek se nađe još nešto. Kada je u pitanju droga, nađe se oružje i novac", dodao je on.

Božinović je dodao da Hrvatska ima takvu poziciju koju je teško zaobići, kako turistima, tako i švercerima.

"Ako imate balkanski kartel koji drži više od 50 odsto tržišta kokaina u Evropi, teško da će bilo šta sa Balkana doći na Zapad, a da ne prođe preko teritorije Republike Hrvatske.

Međutim, "činjenica je da je Hrvatska prepoznata na međunarodnom nivou kod međunarodnih partnera, pre svega kod EUROPOL-a i, osim što je na čelu Bakanskog kartela, dobija i neke nove ponude da vodi akcije u ime EU kada reč je o ovoj vrsti krivičnog dela", zaključio je Božinović.

Hrvatski mediji prenose da će USKOK nakon što ispita sve priveden odlučiti o daljoj istrazi.

Komentari (0)

Evropa