Region

Mitropolit Joanikijie: Bivša crnogorska vlast tretirala SPC kao "neprijatelja države"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

22:03

Mitropolit Joanikijie: Bivša crnogorska vlast  tretirala SPC kao "neprijatelja države"
Mitropolit Joanikijie: Bivša crnogorska vlast tretirala SPC kao "neprijatelja države" - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je tokom boravka u Rusiji da je vlast u Crnoj Gori tretirala tu versku zajednicu "kao neprijatelja države koga treba zbrisati sa lica zemlje".

"Prosto taj komunistički refleks je proradio kod nove vlasti u Crnoj Gori i na izvestan način, iako je mirno vreme, počelo je gonjenje Crkve. Prestao je skoro svaki iskreni dijalog između vlasti i Crkve i počelo je gonjenje. Vlast je, pod pritiskom upravo, još uvek predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića donela zakon da se sva crkvena imovina oduzme i prepiše na državu", rekao je Joanikije na događaju posvećenom sećanju na mitropolita Amfilohija.

Naveo je da je vlast u Crnoj Gori istovremeno govorila o formiranju crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a cilj je bio da se oduzmu svetinje i da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama u Crnoj Gori, onemogući rad.

Kazao je kako se "videla namera, prvo da se oduzmu crkve, a onda posle da se one koriste u turističke svrhe i da Mitropolija ne može više te hramove da koristi onako kako to Crkva propisuje".

"Ideja je bila da se ti hramovi daju toj crkvi koju bi formirala vlast i da se promeni identitet naroda, da se izbriše njegovo pamćenje. I pošto je bio donet takav zakon mi nismo imali kud drugo nego da izađemo na ulicu, što je bilo veoma opasno. Vlast je to mogla da upotrebi protiv nas, pod izgovorom da smo remetilački faktor, da ugrožavamo stabilnost države, da izazivamo nemire, da ne poštujemo zakone", dodao je Joanikije.

Događaj je, inače, organizovan u okviru Međunarodnog festivala "Srpska uteha ruskom srcu" na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu "Sveti Tihon".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa