Region

Poslanici menjaju zakon da bi smenili Đukanovića: DF predao izmenjen Zakon o predsedniku države, jedna stavka je ključna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

19:06

Poslanici menjaju zakon da bi smenili Đukanovića: DF predao izmenjen Zakon o predsedniku države, jedna stavka je ključna
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Demokratskog fronta predali su danas Izmene Zakona o predsedniku države u skupštinsku proceduru, a glavnom izmenom predviđeno je da predsednik bude razrešen ako ne ispuni dužnost u postupku utvrđivanja mandatara za sastav vlade.

Upravo ovo je bolno pitanje za ovaj poslanički klub koji je zajedno sa Demokratama i GP URA dogovorio posle više mučnih sastanaka novog mandatara za sastav vlade lidera Demosa Miodraga Lekića. Međutim, taj predlog predsednik države Milo Đukanović je odbio i umesto toga Skupštini prosledio inicijativu za skraćenje mandata.

Da je to razlog što su poslanici predložili izmenu zakona, potvrđuje se u predlogu, gde navode kako predsednik nije ispoštovao striktnu obavezu da predlozi mandatara, nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore i nije uvažio činjenicu da postoji kandidat za mandatara koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika u Skupštini.

"Umesto toga, on je predložio Skupštini skraćenje mandata, a što Skupština nije prihvatila na razmatranje, odbacujuci 'skraćenje mandata' kao tačku dnevnog reda", piše u obrazloženju Predloga koji je objavljen na sajtu Skupštine.

Đukanović je obrazloženju za svoju odluku naveo da "nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu", kao i to da se oni koji su predložili Lekića nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise podrške.

Poslanici na sednici 30. septembra nisu raspravljali o skraćenju mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sednice nije usvojen. Poslanici stare parlamentarne većine pokrenuli su proceduru za razrešenje predsednika države u Skupštini, uz obrazloženje da je prekršio Ustav jer nije ispoštovao odredbu koja ga obavezuje da pozove predstavnike parlamentarnih partija na konsultacije.

Poslanici DF-a tražiće da se o Predlogu izmena Zakona o predsjedniku, raspravlja na prvoj sednici nakon one zakazane za 21. oktobar, na čijem je dnevnom redu izbor sudija Ustavnog suda. Ističu da očekuju podršku i ostalih partija pobednica izbora u avgustu 2020.

"Osnovni razlog za donošenje ovog zakona jeste zaštita javnog interesa i ustavnog poretka i otklanjanje već evidentnih štetnih posledica za državu Crnu Goru zbog činjenice da nije predložen mandatar za sastav Vlade koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, čime se vestački izaziva institucionalna blokada. Iz tog razloga je predložen hitan postupak za donošenje ovog Zakona i primena povratnog dejstva za odredene članove koje treba inkorporirati u Zakon o predsedniku Crne Gore", piše u obrazloženju Predloga.

Predlog su napisali poslanici DF-a Predrag Bulatović (DNP) i Branka Bošnjak (PzP), sa timom relevantnih pravnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa