Region

Đukanović predlaže raspuštanje Skupštine, nije prihvatio predlog da mandatar bude Lekić

Komentari

Autor: RTCG

20/09/2022

-

15:00

Đukanović predlaže raspuštanje Skupštine, nije prihvatio predlog da mandatar bude Lekić
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore. On je saopštio da nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu.

U saopštenju je naveo da smatra da "ne postoji politička saglasnost o formiranju Vlade (o čemu svedoči i saopštenje Građanskog pokreta URA, jednog od konstituenata navodne većine, s jučerašnje sednice Predsedništva)".

"To doživljavam kao nameru da se dalje troši vreme u kojem bi se nastavili pregovori o deobi resora u Vladi i "mesta po dubini", dok bi za to vreme država dodatno bila urušavana", navodi Đukanović.

Dodaje da na osnovu konsultacija sa predstavnicima stranaka koje je obavio, kao i činjenice da su predstavnici partija koje je naveo ignorisali poziv za konsultacije, i neubedljivog predloga koji je dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od strane pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, smatra da ne postoji validan predlog mandatara.

"Obaveštavam Vas da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. Vlade Crne Gore. Stoga, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosim Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore", naveo je on.

Đukanović je saopštio i da smatra kako je to najoptimalnije rešenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor Vlade koja će delovati u punom kapacitetu.

"Regionalni i globalni kontekst, kao i političko-bezbednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi sa kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu Vladu koja će danonoćno biti posvećena njihovom rešavanju", kazao je Đukanović.

On kaže i da veruje da se do takve Vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

"Polazeći od navedenog, na osnovu člana 90 stav 4 Ustava Crne Gore i člana 128 stav 5 Poslovnika Skupštine Crne Gore, koristim ustavnu mogućnost i podnosim zahtev za sazivanje Skupštine Crne Gore 27. saziva na sednicu Jedanaestog vanrednog zasijedanja u 2022. godini, na kojoj će tačka dnevnog reda biti Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine. Koristim priliku da podsetim da je pred svim parlamentarnim partijama i Skupštinom Crne Gore obaveza da se u najkraćem roku izvrši izbor članova Sudskog saveta i sudija Ustavnog suda, i tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom", zaključio je Đukanović.

Podsetimo, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je juče da je poslao pismo predsedniku države sa predlogom lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara. Međutim, u pismu nije bio 41 potpis poslanika koji bi garantovao da Lekić ima većinu za formiranje nove vlade.

Blažić: Crna Gora je u funkcionalnom i institucionalnom kolapsu

Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se situacija već duže vreme može opisati neozbiljnom, budući da partije dopisima i putem medija komuniciraju sa predsednikom. Odluku predsednika Mila Đukanovića da predloži raspuštanje parlamenta naziva "pravom i pravednom".

Euronews

"Iskreno govoreći, to je jedino pravedno i ustavno-pravno rešenje. Ovo je već treći, četvrti put da se u svega dve godine vode ovakve procedure i kada je određivan mandatar od strane predsednika, on je određivan neustavno. U mandatu skupštine se ne mogu birati druge vlade, Ustav je dao jasan koncept - dakle, mora da padne vlada. Ali, Ustavom je precizirano da vlada kojoj je pao mandat, nastavlja sa radom do izbora", kaže on.

Blažić dodaje da sami politički aspekti nisu toliko relevantni u ovoj konkretnoj situaciji.

"Ono što je sistemski nedopustivo jeste da već duže vreme imamo jednu agoniju, da ne kažem kolaps institucija i to ne samo sada, već desetinama godina unazad. Mi nemamo najviše državne organe pod zakonodavnom kontrolom. Crna Gora je u funkcionalnom i institucionalnom kolapsu", zaključio je.

Komentari (0)

Evropa