Region

Konjević: Verujem da će Đukanović odluku o mandataru doneti na osnovu Ustava

Komentari

Autor: RTCG

20/09/2022

-

15:00

Konjević: Verujem da će Đukanović odluku o mandataru doneti na osnovu Ustava
Raško Konjević - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Komentarišući opcije koje u slučaju poveravanja mandata za sastav nove vlade ima predsednik Crne Gore Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kaže da smo u fazi koja je u nadležnosti šefa države.

Konjević je rekao i kako veruje da će Đukanović odluku doneti u skladu sa Ustavom.

"Ustav obavezuje predsednika države da, kada mu, parlamentarne grupacije dostave minimum 41 potpis sa prijedlogom za mandatara, da je tada on u obavezi da dodeli mandat onome ko je predložen, ili da na bazi razgovora koje je imao sa predsednicima partija proceni ko je politička ili nepolitička osoba koja bi u svojstvu mandatara imala šansu da formira vladu", rekao je Konjević.

On je ocenio kako Đukanoviću Ustav ostavlja dve mogućnosti.

Na konferenciji za medije sa ministrom odbrane Slovenije, Konjević je, upitan da li očekuje da će, ako Đukanović da mandat Lekiću, Vlada biti formirana, imajući u vidu kako su tekli pregovori, poručio -  i da na osnovu onoga što je čuo iz razgovora predstavnika stare parlamerne većine -  to liči na sve osim na nešto što bi mogla biti Vlada.

Podsetimo, Crna Gora se nalazi u neodređenoj političkoj situaciji nakon što je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio da je poslao pismo predsedniku države sa predlogom lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara, takav dogovor još nema formalnu snagu.

Ključevi su zapravo u rukama predsednika Mila Đukanović, koji bi zvanično trebalo da prihvati Lekićevu kandidaturu. Uz to rok je praktično istekao juče, a Đukanović se još nije oglašavao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa