Region

Berbok: Tri sporazuma se potpisuju na samitu u okiru Berlinskog procesa

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

15:48

Berbok: Tri sporazuma se potpisuju na samitu u okiru Berlinskog procesa
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Zapadnog Balkana nameravaju da stvore osnove za zajedničko regionalno tržište, i time naprave važan korak u pravcu članstva u EU, istakla je danas šefica nemačke diplomatije Analena Berbok koja je domaćin sastanka ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa.

Ona je prenela novinarima da su se države regiona obavezale na zaključivanje tri sporazuma o mobilnosti i da će ti sporazumi biti potpisani na Samitu Berlinskog procesa zakazanom 3. novembra u glavnom gradu Nemačke.

Između ostalog planiran je sporazum o prelasku granica u regionu samo uz ličnu kartu, dalje sporazum o priznavanju diploma fakulteta i poslovnih kvalifikacija.

„Tim sporazumima olakšavate život građanima i pomažete privredi, te podstičete privredni rast celog regiona. Čestitam vam na ovom prodoru", poručila je kolegama sa Zapadnog Balkana.

Berbok je zatražila od vlada partnera sa Zapadnog Balkana da preduzmu sve potrebne korake kako bi se osiguralo da ti sporazumi budu potpisani kao što je to predviđeno na Samitu koji će okupiti šefove država i vlada Berlinskog procesa.

Na sastanku, kako je prenela, bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, ali i sajber bezbednosti, te zajedničkoj zelenoj agendi.

Berbok je rekla i da snažno podržava buduću srpsku vladu da poveća stepen usklađenosti zajedničke i bezbednosne politike sa EU. "To se posebno odnosi na sankcije Rusiji", rekla je Berbok i dodala da se raduju i koracima koji će "voditi ka zajedničkoj viznoj politici".

Uoči Samita Berlinskog procesa, koji je ponovo oživeo nemački kancelar Olaf Šolc, a koji treba da se održi 3. novembra u Berlinu, održan je juče sastanak ministara unutrašnjih poslova, danas spoljnih poslova, a u ponedeljak okupiće se ministri energetike.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je 2014. godine pokrenula Berlinski proces, kojim je želela da podstakne dalje približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

Komentari (0)

Evropa