Region

CIK utvrdio rezultate glasanja na nivou BiH, još se čekaju rezultati izbora u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Klix, Euronews Srbija

22/10/2022

-

20:51

CIK utvrdio rezultate glasanja na nivou BiH, još se čekaju rezultati izbora u Republici Srpskoj
Tanjug/AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je na večerašnjoj hitnoj sednici konačne rezultate na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, usvojena je Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 2. oktobra.

Utvrđeni su rezultati za Predsedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se mogu podneti zahtevi za ponovno brojanje glasova i prigovori na rezultate izbora te žalba na Apelacionom sudu BiH.

Prema preliminarnim rezultatima, mandate u Predsedništvu BiH osvojili su Denis Bećirovic, Željka Cvijanović i Željko Komšić, a u trci za mandate u parlamentima države i entiteta pojedinačno su najviše glasova dobile tri najveće nacionalne stranke - Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ).

Međutim, ovom odlukom nisu utvrđeni konačni rezultati glasanja za predsednika Republike Srpske. I dalje traje ponovno prebrojavanje glasanja na tom nivou vlasti.

Opozicija je optužila SNSD Milorada Dodika za izbornu krađu, a ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti u unošenju podataka i stvarnog broja listića, izbori bi mogli biti poništeni i održani ponovo.

Međutim, raspravljajući o pojedinačnim zahtevima za poništavanjem opštih izbora u BiH kao i na nivou Republike Srpske, CIK ih je sve večeras odbacio.

Ovaj zahtev uputilo je nekoliko stranaka, uključujući i Socijalističku partiju RS, koaliciju Ujedinjeni za slobodnu BiH, te Pokret za državu. Pojedini zahtevi odnosili su se samo na određene opštine, dok je jedan uključivao i ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti u BiH. Svi zahtevi su odbačeni te je navedeno kako su preuranjeni.

Kada će biti rezultati glasanja u Republici Srpskoj

Predsednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da sve aktivnosti vezane za utvrđvanje glasanja u RS još nisu okončane.

"Danas do 18 sati, od 2.239 biračkih mesta, glavni centar je obradio 1.070 biračkih mesta iz 13 opština. Očekujemo da će ostatak ići bržom dinamikom jer su ostala mesta s manje registrovanih birača", rekao je predsednik CIK-a.

U večerašnjoj odluci se navodi da će rezultati izbora za predsednika i potpredsednike Republike Srpske biti utvrđeni kad se steknu uslovi.

Prebrojavanje glasova sa izbora za predsednika Republike Srpske (RS) i dalje traje, ali na njemu se ne mogu utvrditi sve nepravilnosti tokom izbornog procesa, rekla je za Euronews Srbija kandidatkinja za predsednika RS i potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP), Jelena Trivić. 

"Brojanje ide sporo jer se pregleda svaki listić, ali samo brojanje ne može utvrditi sve nepravilnosti koje su se desile. Kada se pregledaju listići koji su u vrećama, ne može da se putvrdi ko je potpisao za one koji nisu tu ili su preminuli. Indikativno je u Zvorniku, što su nam posmatrači rekli, gde je "X" kraj mog imena, je najčešće nevažeći listić", navela je ona u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa