Region

Dodik tvrdi da je njegova pobeda časna i čista: CIK kad-tad mora doći do odluke, mi se rezultata ne plašimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/10/2022

-

17:40

Dodik tvrdi da je njegova pobeda časna i čista: CIK kad-tad mora doći do odluke, mi se rezultata ne plašimo
Dodik tvrdi da je njegova pobeda časna i čista: CIK kad-tad mora doći do odluke, mi se rezultata ne plašimo - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Kao kandidat SNSD-a na predsedničkim izborima u BiH pobedio sam nedostižnom prednošću kandidata opozicije, naša pobeda je časna i čista, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom ponovnog prebrojavanja glasova koje je naložila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

"CIK BiH bez legitimiteta donosi nezakonite odluke o ponovnom prebrojavanju glasova, a da prethodno nisu utvrđeni preliminarni rezultati. Iako nezakonita odluka CIK-a mora kad-tad dovesti do rezultata izbora za predsednika Republike Srpske, mi se tog rezultata ne plašimo jer znamo da je naša pobeda časna i čista", napisao je Dodik na Instagramu.

Prema njegovom mišljenju, neodgovorni istupi CIK-a, ali i lidera SDS-a i PDP-a govore da je svima stalo do svega sem do istine.

"A istina je jednostavna. Kao kandidat SNSD-a na predsedničkim izborima pobedio sam nedostižnom prednošću kandidata opozicije. Strpljivo ćemo sačekati ovo nezakonito brojanje i znaćemo braniti pobedu kad smo znali i pobediti. Građani koji su nam dali podršku dobiće satisfakciju s nekoliko dana zakašnjenja", naveo je Dodik.

U BiH još traje prebrojavanje glasačkih listića s opštih izbora 2. oktobra, uključujući tu i ponovno brojanje svih ranije prebrojanih glasova kandidatima za predsednika Republike Srpske.

CiK BiH je odlučio o ponovnom prebrojavanju glasova nakon što su i Dodik i kandidatkinja opozicionog PDP-a Jelena Trivić proglasili pobedu za predsednika RS-a.

Do trenutka kada je CIK odlučio da se ponovo prebrojavaju glasovi za tu funkciju, Dodik je vodio s prednošću od oko 30.000 glasova.

Trivić je danas izjavila da sada više nije bitno kolika je razlika u broju glasova jer je nedvosmisleno kako su potvrđene izborne krađe.

"Stalno dolaze novi dokazi da je neko organizovao i sistemski varao na izborima", kazala je Trivić dodajuci kako nepravilnosti na više od 450 biračkih mesta potvrđuju da su izbori bili nelegalni i neustavni.

Prebrojavanje i u Sarajevu

Osim što se prebrojavaju ponovo glasovi za izbore z apredsednika Republike Srpske, danas je Centralna izborna komisija BiH na 64. sednici donijela novu naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog obedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mestima gde je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji različit od zbira svih važećih i nevažećih glasačkih listića, kao i na biračkim mestima gde su utvrđene nepravilnosti po više osnova, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje 123 vreće sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa više od 70 redovnih biračkih mjesta za nivo Predsedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i Skupštine kantona", navodi se u saopštenju.

O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informisana, a danas je CIK BiH odbacila kao preuranjene zahteve političkih subjekata, posmatrača i birača za ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mesta.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa