Region

U Zagrebu počinje samit Krimske platforme: Među učesnicima Nensi Pelosi, obratiće se i Zelenski

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

09:46

U Zagrebu počinje samit Krimske platforme: Među učesnicima Nensi Pelosi, obratiće se i Zelenski
Nensi Pelosi i Gordan Jandroković - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Zagreb je danas domaćin prvog samita predstavnika parlamenata zemalja Krimske platforme, koji će okupiti više od 50 delegacija, kojem prisustvuje i predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, a skupu će se, videolinkom obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U Zagrebu su od juče na snazi jake bezbednosne mere, a saobraćaj u mnogim ulicama je preusmeren na alternativne pravce.

Pelosi, koja je u Zagreb doputovala juče popodne, nakon sastanka sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, izdala je saopštenje u kojem je poručila da "to što više od 50 zemalja učestvuje na ovom samitu odaje počast širokoj i hitnoj globalnoj podršci Ukrajini".

Navela je i da je "Hrvatska cenjeni američki saveznik i ključni partner u miru i stabilnosti u Evropi, uključujući energetiku, sigurnost i globalni odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu".

"Moramo ojačati kapacitete Ukrajine u ovoj borbi, posebno jer iranske bespilotne letelice uzimaju smrtonosne žrtve među civilima. Krim je Ukrajina, ruska nezakonita okupacija celokupne ukrajinske teritorije mora prestati, a Rusija mora odgovarati za svoje zločine", stoji, između ostalog, u saopštenju Pelosijeve.

Komentari (0)

Evropa