Region

Odbor Evropskog parlamenta podržao prijem Hrvatske u Šengen

Komentari

Autor: Index.hr

25/10/2022

-

23:11

Odbor Evropskog parlamenta podržao prijem Hrvatske u Šengen
Odbor Evropskog parlamenta podržao prijem Hrvatske u Šengen - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta podržao je danas pridruživanje Hrvatske Šengenskoj zoni od početka sledeće godine.

Odbor je na sednici u Briselu većinom glasova - 45 glasova "za", osam "protiv" i pet uzdržanih, usvojio izveštaj izvestioca za to pitanje, portugalskog poslanika iz EPP-a Paula Rangela, koji je istakao da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanje šengenskoj zoni i nema prepreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola, preneo je portal Index.hr.

Nakon izglasavanja na Odboru, o tom dokumentu izjasniće se svi poslanici EP 9. novembra na plenarnoj sednici u Briselu i zatim će to mišljenje proslediti Savetu EU, koji donosi konačnu odluku.

Savet EU je 29. juna 2022. pokrenuo postupak donošenja odluke o prijemu Hrvatske, zatraživši od EP mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku o pristupanju.

Savet EU je tada predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenske zone, a od 26. marta na aerodromima.

Konačnu odluku doneće države članice EU, koje su ujedno i članice šengenske zone, na sastanku u decembru.

Šengenska zona ima 26 članica, od kojih četiri nisu članice EU. Odluke donose samo članice EU i to jednoglasno.

Komentari (0)

Evropa