Region

Tužilaštvo BiH: Dokazaćemo da je u Dobrovoljačkoj počinjen zločin

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

20:13

Tužilaštvo BiH: Dokazaćemo da je u Dobrovoljačkoj počinjen zločin
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dva odlaganja u Sudu BiH je danas održan glavni pretres na kojem je pročitana optužnica u predmetu Dobrovoljačka, koja Ejupa Ganića i ostale tereti za počinjeni ratni zločin tokom proteklog rata u BiH.

Sudsko veće je odbilo zahtev optuženih o razdvajanju sudskog postupka, a tužilac Mladen Vukojević pročitao je 10 tačaka optužnice koja optužene tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ranjenih i bolesnih i ratnih zarobljenika, kao i za protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Prvooptuženom Ejupu Ganiću se na teret stavlja da je delovao suprotno dogovoru iz Lukavice, koji je napravio Alija Izetbegović sa srpskom stranom o razmeni i evakuaciji civila i vojnika JNA, iako je znao za njega te da je naredio presretanje i napad na mešovitu kolonu u kojoj su bili vojnici, njihove porodice i članovi saniteta. U optužnici se navodi da su ti civili i vojnici ubijani, ranjeni, zatočeni i maltretirani.

Odbrana tvrdi da dokazi Tužilaštva ne samo da ne potvrđuju krivicu optuženih, već potvrđuje da su oni branili Sarajevo.

Mladen Vukojčić, tužilac Tužilaštva BiH je rekao da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin protiv vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Istakao je da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati da su optuženi u ovom predmetu počinili ratni zločin protiv vojnika JNA koji su se pod pratnjom Unprofora iseljavali iz kasarne "Bistrik", gde je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a da su zarobljeni preživeli veliku torturu.

On je napomenuo, prenosi Srna, da su u toj koloni ubijeni i civili i da kolona nije bila legitiman vojni cilj.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Prvooptuženi Ganić i drugi su u sud došli u pratnji svojih advokata.

Optuženi su se na ročištu održanom 12. jula u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi.

Početak suđenja je odlagan dva puta, 19. oktobra i 21. septembra. Prvi put je otkazan zbog obaveza postupajućeg tužioca, a drugi zbog suspenzije jednog člana sudskog veća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa