Region

Danas počinje glavni pretres u predmetu Dobrovoljačka: Pred sudom BiH Ganić i još devet optuženih

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

09:26

Danas počinje glavni pretres u predmetu Dobrovoljačka: Pred sudom BiH Ganić i još devet optuženih
Danas počinje glavni pretres u predmetu Dobrovoljačka: Pred sudom BiH Ganić i još devet optuženih - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Pred Sudom BiH danas počinje glavni pretres u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Suđenje u ovom predmetu do sada je odlagano dva puta, prenosi Srna.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Suđenje je zakazano za 13 časova, objavljeno je na veb stanici Suda BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa