Region

Parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

13:02

Parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu
Parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu - Copyright Wikipedia.org/mitropolijadabrobosanska.org

veličina teksta

Aa Aa

Uz jake mere obezbeđenja danas je u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen parastos žrtvama zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Kolona građana i zvaničnika koji su danas prisustvovali parastosu uputila se zatim u Dobrovoljačku ulicu gde je položeno cveće i zapaljene su sveće za sve stradale, prenosi RTRS.

Parastosu su, pored članova porodica poginulih pripadnika JNA i preživelih učesnika tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj, prisustvovali i zvaničnici Republike Srpske. Program memorijalne manifestacije pod nazivom "Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica", organizovao je odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri vladi Republike Srpske.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane BiH su 3. maja 1992. godine napali kolonu vozila JNA koja je, prema ranijem dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora napuštala tadašnju Drugu armijsku oblast.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge armijske oblasti u Sarajevu. Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno, podseća RTRS.

Komentari (0)

Evropa