Region

Region na nogama nakon samoubistva mladića iz Laktaša: Uhapšene dve osobe, radnik na pumpi dobio otkaz

Komentari

Autor: Ivana Vlajović/Euronews Srbija

30/10/2022

-

13:24

Region na nogama nakon samoubistva mladića iz Laktaša: Uhapšene dve osobe, radnik na pumpi dobio otkaz
Region na nogama nakon samoubistva mladića iz Laktaša: Uhapšene dve osobe, radnik na pumpi dobio otkaz - Copyright Printscreen YouTube/ost wow2

veličina teksta

Aa Aa

Iako motiv samoubistva dvadesetdvogodišnjeg mladića iz Laktaša u Republici Srpskoj nije poznat, javnost je burno reagovala na ovu vest budući da je u danima koji su prethodili ovom tragičnom činu, mladić doživeo ismevanje na razgovoru za posao, a potom i zlostavljanje na internetu.

Mladić je tražio posao na jednoj benzinskoj pumpi, a zaposleni mu je, kako se vidi na snimku, tražio da popuni "obrazac" za prijavu za posao, postavljajući mu pitanja sa ciljem da ga ponizi i sve to snimi. Snimak je potom objavljen u javnosti, a nesrećni mladić je ismevan što je, kako se pretpostavlja, stvorilo dodatni pritisak na njega.

Korisnici društvenih mreža, šokirani ovim slučajem zahtevali su da se mogućnost da je objavljivanje snimka bilo uzrok samoubistva, u potpunosti istraži.

Iz Policijske uprave Banjaluka za Euronews Srbija kažu da su ovim povodom uhapsili dve osobe i da je u toku kriminalistička obrada. 

"Slobode su lišeni V.T. i D.K. iz Laktaša, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeno fotografisanje“, navode iz banjalučke policije.

Radnik pumpe je, kako prenose Novosti, dobio i otkaz, a Živojin Gligić, vlasnik benzinske stanice na kojoj je načinjen snimak je rekao da ništa nije znao dok se nije desilo i dok nije izašlo na drutvene mreže.

"Radnika koji je kod mene radio i koji je momka snimao sam otpustio. Oni su se znali, točio je tu gorivo, ali kako je to sve ispalo ja ne znam, sve je išlo na neku šalu. Ja lično nisam poznavao tog momka, znam da su njegovi roditelji i porodica točili gorivo kod nas. Radnik je znao za njegov slučaj i nije trebalo to da radi“, kaže Gligić.

Dodik osudio ismevanje mladića

Zbog tragedije u Laktašima u kojoj je izgubljen jedan mladi život reagovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio da samoubistvo mladića i sporni snimak na društvenim mrežama, treba da budu upozorenje svima da poštuju ljudski život i dostojanstvo u svakoj prilici i na svakom mestu.

"Korisnici društvenih mreža imaju slobodu da pišu i objavljuju šta hoće, ali ako ona nije praćena odgovornošću, onda može da završi onako kako smo videli na tragičnom slučaju u Laktašima", napisao je Dodik na Tviteru.

On je osudio sve one koji su snimili i javno širili snimak. 

"Zaslužuju da snose javnu osudu i krivičnu odgovornost. U narednom periodu radićemo na dopuni postojećih zakonskih rešenja, kojima ćemo jače sankcionisati one koji ovim vidom nasilja ugrožavaju druge osobe", istakao je Dodik.

"Mladi posebno osetljivi na internet zlostavljanje"

Predsednica Društva psihologa Srbije Tamara Džamonja Ignjatović za Euronews Srbija kaže da ovakve situacije mogu biti neposredan povod za jedan takav drastičan čin, ali ne i uzrok. Ističe da neke osobe, pogotovo mlade, dok su u periodu formiranja sopstvenog doživljaja sebe, mogu biti jako osetljive na socijalnu kritiku jer su same često nesigurne.

"Osnovni uzrok verovatno predstavlja neka disposizija kod te mlade osobe, dakle njene karakteristike, da je preosetljiv na tuđu kritiku. Jedno od osećanja koje se kod mnogih mladih javljaju su osećanje stida kada osoba radi nešto neadekvatno i drugi je zbog toga ismevaju. Takva situacija je najčešće samo povod jer se ustvari naslanja na jednu visoku osetljivost na socijalnu kritiku i nesigurnost", navodi ona.

Posmatrajući iz ugla zlostavljača, postoje dvojaki razlozi zbog čega neke osobe objavljuju ovakve snimke, smatra Džamonja Ignjatović.

"Mi to možemo da povežemo i sa nekim osnovnim sadističkim tendencijama da ljudi uživaju u povređivanju drugih, ali često su to i vrlo banalne situacije, odnosno takođe povođenje za drugima koji to rade, jednostavno čak i ne razmišljajući koliko to može da bude povređujuće. Važno je razlikovati stvarno bazični sadizam, gde vi uživate u povređivanju drugih, od odsustva empatije, gde vi zapravo niste ni svesni da tim svojim postupkom zaista možete ozbiljno da povredite nekog", objašnjava ona.

Printscreen YouTube/ost wow2

 

Ističe da je empatija danas ozbiljno dovedena u pitanje naračito među mlađim generacijama.

"Empatija se razvija u međusobnoj komunikaciji jer tek kada vidite drugu osobu uživo sa druge strane, vidite kako ona reaguje, kako to doživljava. Ali, ako ste u interakciji preko mobilnih telefona, preko svih ovih tehnologija - onda reakcija druge osobe izostaje, odnosno nemate doživljaj kako se ta osoba oseća ili ponaša. Tako da se empatija razvija, a nažalost njen razvoj danas je u društvu ozbiljno doveden u pitanje komunikacijom preko digitalnih tehnologija", zaključuje ona u razgovoru za Euronews Srbija.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 011/7777-000 je SOS telefon koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org.

Komentari (0)

Evropa