Region

Danas moguća tačka na pitanje popisa u Crnoj Gori: Odlagan više puta, pred poslanicima predlog zakona

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

09:33

Danas moguća tačka na pitanje popisa u Crnoj Gori: Odlagan više puta, pred poslanicima predlog zakona
Danas moguća tačka na pitanje popisa u Crnoj Gori: Odlagan više puta, pred poslanicima predlog zakona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Crne Gore je i vladin Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Prema ovom predlogu, popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor: „Ne želi da se izjasni“”, stoji u zakonomskom predlogu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, navodi se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor je, većinom glasova, ocenio da je predloženi zakona o popisu u skladu sa Ustavom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa