Region

U Crnoj Gori usvojene izmene Zakona o predsedniku

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

07:18

U Crnoj Gori usvojene izmene Zakona o predsedniku
Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su nešto posle ponoći izmene Zakona o predsedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF).

Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan, dok poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nisu bili u plenarnoj sali tokom glasanja.

Izmene Zakona o predsedniku usvojene su nakon višečasovne burne rasprave i međusobnih optužbi poslanika "stare parlamentarne većine" i DPS i njenih koalicionih partnera, koji su tvrdili da je usvajanje ovih izmena "ustavni puč", dok je predlagač izmena isticao da je reč o dokumentu koji aktuelnog predsednika Mila Ðukanovića treba da vrati u "ustavni okvir".

Izmenjeni Zakon omogućava da lider Demosa Miodrag Lekić, koga su predložile stranke pobednice avgustovskih izbora 2020., bude mandar za formiranje nove crnogorske vlade, što je Ðukanović ignorisao i predložio skraćenje mandata Skupštini.

Prema noćas usvojenom Zakonu predsednik Crne Gore je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja vladi u Skupštini. Isto je dužan da uradi i ukoliko vlada ne dobije poverenje u Skupštini, ako predsednik vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Prema usvojenom Zakonu, predsednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

Predsednik je, između ostalog, dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu.

Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.

Predviđeno je i da sednica Skupštine sa predlogom odluke predsednika bude zakazana po hitnom postupku i održi u roku od pet dana od dana dostavljanja predloga Skupštini.

Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović je u obrazloženju predloga izmena Zakona o predsedniku istakao da on rešava krizu i pat poziciju u kojoj se Crna Gora nalazi već duže vreme.

Istakao je da je javni interes države da ima vladu i da do izbora dođe na ustavom propisani način, a ne sitnim kalkulacijama.

Formiranjem vlade, kazao je, biće rešeno i pravno političko ludilo u kojem se Crna Gora nalazi.

Komentari (0)

Evropa