Region

Vlade Zapadnog Balkana pokrenule jedinstvenu bazu podataka nestalih

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

16:50

Vlade Zapadnog Balkana pokrenule jedinstvenu bazu podataka nestalih
Vlade Zapadnog Balkana pokrenule jedinstvenu bazu podataka nestalih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru Berlinskog procesa u Hagu su danas Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO), telo koje čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, takozvanom Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih usled oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.


Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba osigurava da ažurirana evidencija bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti, saopštila je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) .

Baza podataka, takođe, omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da izvrše uvid i pregledaju postojeću evidenciju te da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama.

"Uspostavljanje ove, javnosti dostupne, baze podataka demonstrira regionalnu saradnju i opredeljenost za pružanje informacija utemeljenih na činjenicama i depolitizaciju pitanja nestalih osoba", izjavila je Katrin Bomberger, generalna direktorka ICMP-a.

Metju Holidej, šef ICMP-ovog programa za Zapadni Balkan, je pohvalio posvećenost domaćih institucija u kreiranju jedinstvene liste slučajeva nestalih osoba.

Haki Kasumi, predsedavajući Regionalne koordinacione mreže udruženja porodica nestalih rekao je da regionalna koordinaciona mreža pozdravlja zajednički napor institucija nadležnih za pitanja nestalih osoba u okviru GNO-a, uključujući i stvaranje Regionalne baze podataka.



"Uprkos dosadašnjim nastojanjima preko 11.000 osoba se i dalje vodi kao nestalo", kazao je on.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije naglasio je da je GNO unapredila multilateralnu saradnju na rešavanju slučajeva nestalih i pomaže njihovim porodicama u pronalasku mira.

"Takva nastojanja grade poverenje između domaćih institucija i doprinose povernju u verodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih, doprinoseći time i depolitizaciji same problematike nestalih lica", dodao je on.

Prema rečima Dragana Ðukanovića, predsednika Komisije za nestala lica Crne Gore, uključivanjem procesa traženja nestalih osoba u okvir Berlinskog procesa i pokretanjem Regionalne baze podataka, obavezali smo se i pokazali da smo spremni za regionalnu saradnju.

Ivona Paltrinieri direktorka Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kazala je da će sa trajnom mišlju o potrebama članova porodica koji žive sa teretom neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova, ova Baza prvenstveno koristiti njima.

Mujo Hadžiomerović, predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH rekao je da su članice GNO-a zaslužne za izuzetan uspeh ostvaren u procesu traženja nestalih osoba, zbog toga što su provele istragu i rešile preko 70 odsto slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije.

Prema rečima, Andina Hotija, predsjedavajućeg Komisije za nestala lica vlade u Prištini, imajući u vidu osetljivost i složenost procesa, itekako smo svesni da porodice nestalih na naš rad reaguju emotivno, prihvaćajući samo jasne i konkretne rezultate i pravovremene odgovore.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa