Region

Hrvatski fudbaleri na svim utakmicama Evropskog prvenstva na dresovima imali pogrešan grb

Komentari

Autor: HRT, Index.hr, Jutarnji list

29/06/2021

-

16:08

Hrvatski fudbaleri na svim utakmicama Evropskog prvenstva na dresovima imali pogrešan grb
Hrvatski fudbaleri na svim utakmicama Evropskog prvenstva na dresovima imali pogrešan grb - Copyright EPA/ Stuart Franklin

veličina teksta

Aa Aa

Na dresu fudbalske reprezentacije Hrvatske u sve četiri utakmice Evropskog prvenstva bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kom je prvo polje belo, dok je na zvaničnom državnom grubu prvo polje crveno, pišu hrvatski mediji.

Na dresu fudbalskih reprezentacija obavezno stoji grb fudbalskih saveza, u ovom slučaju Hrvatskog nogometnog saveza. Malo ko ima grb države, ali na velikim takmičenjima poput Evropskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS. Na ovu grešku niko nije reagovao dok je Hrvatska bila na prvenstvu. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz grupe, na svojim dresovima su imali ispravan hrvatski grb, dok Englezi i Španci nisu ni imali.

Hrvatski nogometni savez (HNS) izvinio se javnosti i hrvatskim navijačima zbog ove greške.

"Štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi kompanija Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena. Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od kompanije Sitotisak Decolor te interno disciplinovati odgovorne za ovaj nenameran propust, zbog kog se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Svakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta", poručili su iz saveza.

Vlasnik pomenute firme Damir Kumek pojasnio je okolnosti u kojima je došlo do greške.

"Ovo mi je sad ludnica. Mogu reći da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali niti je to bilo ko od nas to tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti i greški", izjavio je Kumek za Jutarnji list. 

Šahovnica i promene

Motiv hrvatske šahovnice je u uporebi još od 15. veka i veći deo istorije nije bilo preterano važno da li prvo polje na grbu crvene ili bele (srebrne) boje. Obe varijante pojavljivale su se do početka 20. veka, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS, piše Index.hr.

Nakon što je Hrvatski sabor 29. oktobra 1918. raskinuo sve veze s Austrijom i Ugarskom, kao zvanični hrvatski grb ustalila se šahovnica s prvim crvenim poljem koja se održala i za vreme Kraljevine Jugoslavije. Grb s prvim crvenim poljem bio je zvanična državna oznaka i u Banovini Hrvatskoj, autonomnoj teritorijalnoj jedinici unutar Kraljevine Jugoslavije.

Promene u izgledu grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine unosi Ante Pavelić i njegovi sledbenici, navodi index.hr. Na snagu je 28. aprila 1941, 18 dana nakon osnivanja NDH, stupio Zakon o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih kancelarija koji kaže:

"Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmence u pet redova tako da je početno polje belo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje belo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje."

Komentari (0)

Evropa