Region

Protest u Podgorici zbog Zakona o predsedniku, na ulicama borbena oklopna vozila i policija

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

08/11/2022

-

17:33

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici je u toku protest pod sloganom "Ima nas" čiji učesnici zahtevaju organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora i povlačenje iz procedure Zakona o predsedniku. Vijesti, pozivajući se na procene  Uprave policije (UP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) navode da na skupu ima oko 5.000 ljudi.

Okupljeni građani nose transparente na kojima piše "Ima nas", "Za Crnu Goru, za EU", primetne su zastave Crne Gore, Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ukrajine, zastave s likom Krsta Zrnova Popovića, javljaju Vijesti

Uoči protesta na ulicama Podgorice raspoređena su borbena okopna vozila i pojačano prisustvo policije. Oni su postavljeni ispred zgrade parlamenta i vlade. Prostor ispred Skupštine ograđen je zaštitnom ogradom, a skup je protekao bez incidenata.

U obraćanju stranačkih predstavnika poslate su patriotske poruke, da neće dozvoliti gaženje Ustava, ali i da od večeras u Crnoj Gori više ništa neće biti isto.

Poslanik DPS-a Danijel Živković poručio je da su oni protiv kojih se oni bore udarili na kičmu države i na Ustav.

"Udarili su na pretke koji su krv prolivali za Crnu Goru. Udarali su kukavički iza leđa, mislili su da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Nisu još svesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili, ali su prešli granicu! Verovali su da je sve završseno, a ne da nije završeno već je tek počelo. Tek smo počeli, čuće nas i danas i sutra i svakog dana. Svuda će se vioriti crvene zastave i pevati majskoj zori", rekao je Živoković (DPS).

Poručio je da od večeras ništa više u Crnoj Gori neće biti isto i da više neće biti umivene politike.

"Nema toga sa rušiteljima. Zna se šta se tada radi. Znaju da nema veče svetinje od države. Ne borimo se samo za institucije, Ustav i pravni poredak, već da se u knjigama o nama uči kako smo stali na branik Crne Gore, evropske i građanske. Moramo istrajati, biti složni i istrajavati u ciljevima. Crna Gora treba izbore, moramo se vratiti na evropski put i Crnu Goru učiniti pristojnim domom za one koji žele u njoj da žive. Idemo na izbore da građani daju svoj sud. Tek smo počeli", rekao je Živković.

Član Predsedništva Liberalne partije Jelena Marković poručila je da evropski put nije gaženje ustava.

"Svi koji smo se okupili veceras smo ustavobranitelji. Ustav treba da nas drži na okupu. Izdajnici hoće Ustav da prilagode sebi i interesima drugih država kako bi obespravili i osiromašili još ovaj narod i državu. Stop okupaciji Crne Gore. Ustav nam je urušen potpisivanjem sramnog Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, izmenama zakona o slobodi veroispovesti. Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića", rekla je ona.

Poslanik SDP-a Adnan Striković poručio je da u Crnoj Gori mogu svi imati različite svetinje, ali zakoni i Ustav moraju biti svetinja svima.

"Nećemo prihvatiti sluganstvo i primitivizam. Ne prihvatamo podele i da nam Jole Vučurović drži lekcije iz demokratije. Znali su Crnogorci stati tirjanstvu nogom za vrat, znaju i Bošnjaci, Albanci, Hrvati, ali i časni Srbi koje pozivamo da nam se pridruže", rekao je on.

Danilo Kalezić je rekao da je dosta bilo potiranja simbola, imena crnogorskog, zastave i grba.

"Nikad više 1918. Put koji idemo je samo jedan - evropski i zapadni. Nije nam put u tamnom vilajetu u kojem caruje sila bezakonje. Cilj nam je EU, a ne rusko-srpska gubernija. Abazoviću i njegovi pomagačima, koji ne zaslužuju ni ime da im se pomene - nisu čuli naše upozorenje. Iznajmljen od Vučića, čija ratna politika ponovo preti da zapali Balan, Abazović i oni oko njega pokušavaju sa urade ono što je 1918. uradio unuk kralja Nikole....", rekao je Kalezić.

Protest je okupio građane iz 24 opštine, koji su u Podgoricu došli organizovano.

Formalni organizator protesta je Forum Luča, a na poziv DPS Mila Ðukanovića i njenih tradicionalnih koalicionih partnera - SDP, SD i LP.

Ðukanović, koji se nalazi u Egiptu, podržao je protest.

Prethodno Ðukanović nije potpisao usvojeni izmenjeni Zakon o predsedniku, već ga je vratio Skupštini na ponovno razmatranje. Izmene je predložio Demokratski front sa obrazloženjem da "Ðukanovića treba vratiti u ustavne okvire" i ciljem da lider Demosa Miodrag Lekić dobije mandat za formiranje nove crnogorske vlade umesto aktuelne premijera Dritana Abazovića, koja je u tehničkom mandatu.
 

Komentari (0)

Evropa