Region

Đukanović odbio da potpiše Zakon o predsedniku, vraćen u Skupštinu na ponovno odlučivanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

07/11/2022

-

14:40

Đukanović odbio da potpiše Zakon o predsedniku, vraćen u Skupštinu na ponovno odlučivanje
Đukanović odbio da potpiše Zakon o predsedniku, vraćen u Skupštinu na ponovno odlučivanje - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gora Milo Đukanović vratio je Skupštini Zakon o predsedniku na ponovno odlučivanje. U objašnjenju za vraćanje Zakona oglasio se Đukanovićev savetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić. 

On je naveo da bi se stupanjem na snagu usvojenog zakona "neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, pod okriljem međuinstitucionalne nomotehničke kontaminacije i konfuzije ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, koji zasnivaju svoj legitimitet vlasti na volji građana iskazanoj kroz odvojene izborne procese održane u određenim vremenskim intervalima po ustanovljenim i pouzdanim procedurama".

"Predsednik Crne Gore je konstatovao da bi se stvorile očito nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra kakvo je princip podele vlasti zasnovan na ravnoteži i međusobnoj kontroli, a ne na uzurpaciji jednog dijela izvršne vlasti čiji je nosilac predsednik Crne Gore, i to od strane Skupštine Crne Gore kao najvišeg doma državnih legislativnih aktivnosti, čemu bi se, inače, u konačnom pristupilo predmetnim zakonskim inženjeringom", navodi se u dopisu.

Podsetimo, na inicijativu Demokratskog fronta tesnom većinom od 41 glasa poslanici stare skupštinske većine su izmenama predsedniku Crne Gore svezali ruke po pitanju izbora mandatara nove vlade.

Nakon burnih reakcija DPS-a zbog izmene zakona bilo je očikivano da će ga Đukanović vratiti Skupštini.

Ukoliko poslanici Zakon ponovo usvoje, Đukanović će po Ustavu morati da ga potpiše i on će stupiti na snagu, jer dva put izglasan zakon u Skupštini Crne Gore automatski postaje važeći.

Podsetimo, takav slučaj već je zabeležen prilikom izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Nakon što je donet, u Crnoj Gori su mesecima održavane protestne litije, pa je prvi korak nove koalicije nakon smene vlasti DPS-a bila izmena tog zakona. Skupštinska većina ga je izmenila, ali je Đukanović odbio da ga potpiše. Zakon je vraćen u Skupštnu, ali su ga poslanici ponovo izglasali. Tada Đukanoviću po ustavnim ovlašćenjima nije ostala druga mogućnost, već da zakon potpiše, čime je on stupio na snagu.

Demokratska partija socijalista za sutra u 18 sati je najavila veliki protest u Podgorici zbog protivljenja usvojenom Zakonu o predsedniku.

Šta piše u izmenjenom zakonu

Prema usvojenim izmenama Zakona o predsedniku Crne Gore, predsednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi u Skupštini. Ova odredba dodatno sužava mogućnosti predsednika države, jer Ustav nije predvideo šta se dešava u slučaju da vladi bude izglasano nepoverenje. Isto je dužan da uradi i ukoliko Vlada ne dobije poverenje u Skupštini, ako predsednik Vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Shodno usvojenom zakonu, predsednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

"Predsednik predlaže mandatara nakon obavljenih konsultacija, u formi razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa građana i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini. Predsednik se kroz razgovor, ili dostavljanjem pisanog obaveštenja od predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, ili dostavijanjem potpisa podrške poslanika u formi peticije, informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara", navodi se u predlogu izmena Zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa